Vytočený Babiš v Událostech: Moje odpovědnost to není. Chyba očkovacích míst. Nezvládli to, neumí počítat

27.01.2021 21:06

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v Události, komentářích na ČT24 konfrontován se skutečností, že systém registrací k očkování, který si vzal do svých rukou a na svou zodpovědnost, nefunguje správně a je velmi komplikovaný. Hájil se však tím, že za vzniklý chaos nemůže on, ale očkovací místa, která situaci nezvládají, jelikož neumí počítat.

Vytočený Babiš v Událostech: Moje odpovědnost to není. Chyba očkovacích míst. Nezvládli to, neumí počítat
Foto: Screen Youtube
Popisek: Andrej Babiš v Událostech

Předseda vlády se v úvodu rozčílil nad dnešní zprávou o pozastavení očkování, kterou označil za lživou. „Co nefunguje je to, že se objevila zpráva o údajném zastavení očkování. Není to pravda, paní hejtmanka Pecková zpusobila tento chaos,“ reflektoval slova středočeské hejtmanka Petry Peckové z hnutí STAN, která dnes pro Radižurnál sdělila, že vakcín je málo a některé nemocnice pozastavují očkování.

Následně byl však poopraven moderátorkou Lindou Bartošovou, že tato informace byla oficiální zprávou Ministerstva zdravotnictví. „Ano, četl jsem jí, bylo tam doporučení, které bylo samozřejmě zbytečné. Jednotlivá očkovací místa ví, co mají dělat. Ví, koho očkovali poprvé, koho mají očkovat podruhé, a ví, kolik dostala vakcín,“ zdůraznil ministerský předseda.

Na vině jsou tedy jednotlivá očkovací místa. „Takže... pokud to funguje perfektně v Jihočeském kraji, v Ústřední vojenské nemocnici, na Bulovce, v Moravskoslezském kraji, tak je to otázka jednotlivých očkovacích míst, aby si to zorganizovala, protože je to relativně jednoduché si tahle čísla spočítat,“ uvedl předseda vlády.

„Není však jednoduché porozumět instrukcím, které Ministerstvo zdravotnictví a vláda dávají,“ namítla novinářka. „Ministerstvo nikdy neřeklo, že se má přerušit očkování, bylo tam vyjádření, že ho mají omezit. A bylo to zbytečné,“ zopakoval Babiš, s tím, že se ministra Blatného sám ptal, proč něco takového říká, když se s tím očkovací místa mají vypořádat sama.

Poté předčítal z připraveného papíru: „A já mám tady poslední čísla, celkově je naočkováno 237.936 občanů,“ upřesnil Babiš, kterému takový počet v tuto chvíli přijde dostatečný. „Máme asi 140 očkovacích míst, a každé to místo si to musí naplánovat tak, aby to zvládlo,“ doplnil.

Co však mají nyní dělat senioři, kterým nemocnice ruší rezervace termínů na očkování? „Ano, bohužel, bylo zrušeno 1575 rezervací, a je to chyba těch očkovacích míst, která si to špatně naplánovala. Je to jejich problém,“ zdůraznil opakovaně premiér, s tím, že tato očkovací místa měla dopředu dostatek informací o tom, kolik vakcín budou mit k dispozici.

„Tady je poplašná zpráva, že se přestalo očkovat, není to pravda, očkuje se dále, ale vakcíny dostáváme málo. Je to jejich zodpovědnost, musí si to zkrátka naplánovat,“ rozčiloval se premiér.

Moderátorka mu připoměla, že distribuci do jisté míry ovlivnit nyní sice nelze, ale to, jak jsou věci komunikovány, je zodpovědností i premiéra této země, který chtěl očkování sám řídit. „Moje zodpovědnost to určitě není. Je to odpovědnost těch očkovacích míst. Ministerstvo zdravotnictví udělalo chybu,“ trval předseda vlády na svém.

Na poznámku redaktorky, že se sám závazal, že si bere očkování na starost, reagoval slovy: „Ale samozřejmě, ale to mám jako očkovat každého sám? Nebo... nerozumím,“ pozastavil se zamračeně premiér.

„Vládní strategii řídíte vy,“ argumentovala neoblomně Bartošová. „Prosím vás, toto není vládní strategie. To je pochybení...“ oponoval Babiš, jehož novinářka přerušila s dotazem, jak k tomu nyní přijdou senioři. „Neskákejte mi do řeči laskavě. Je to pochybení jednotlivých očkovacích míst, která to nezvládla, potože zkrátka neumí počítat,“ řekl již značně rozladěný předseda vlády na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …