Výtvarník Týc odmítá, že by napadl strážníky

22.05.2012 16:45

Výtvarník Roman Týc v úterý stanul před Obvodním soudem pro Prahu 1. Viněn je z násilí proti úřední osobě. Podle státní zástupkyně se v únoru den před svým nástupem do vězení dostal do konfliktu se strážníky, když se v Praze proti nim zastal řidičky. Hrozí mu až čtyřleté vězení.

Výtvarník Týc odmítá, že by napadl strážníky
Foto: Archiv
Popisek: Týcovy semafory

Týc, vlastním jménem David Hons, podle návrhu na potrestání 22. února kolem 22:30 přistoupil ke dvěma městským strážníkům a slovně je napadal. Ti jej proto vyzvali, aby přestal, výtvarník však nereagoval a přistupoval blízko k nim, vstupoval prý "do jejich osobního prostoru".

Strážníka udeřil do nosu

Podle státní zástupkyně Karolíny Fialové nereagoval ani na výzvy, aby se legitimoval, a proto se jej strážníci rozhodli za tímto účelem předvést na služebnu. Upozornili Týce na to, že proti němu mohou být použity donucovací prostředky. Obžalovaný se však při jejich použití začal bránit a prý udeřil strážníka Jana Motyčáka loktem do spánku.

Strážníci mu proto nasadili pouta, nicméně on se i nadále aktivně bránil a podle žalobkyně při nastupování do vozu udeřil strážníka do nosu. Poté údajně ještě plivl policistovi do obličeje. Při převozu na oddělení se snažil opustit auto kopáním do dveří a navaloval se na vedle sedícího strážníka.

Týc v úterý před soudem vypověděl, že z jeho pohledu se událost odehrála jinak. Viděl prý, jak paní před strážníky brečí. "Rozčílilo mě to, mám problémy s umělou autoritou. Vnímal jsem je jako chlapy, kteří stojí proti ženě," uvedl. Proto k nim prý přistoupil. "Působilo to na mě dojmem hospodské potyčky. Jeden řval, druhý do mě strkal břichem," podotkl. Podle něho jej strážníci k prokázání totožnosti nevyzvali, navíc ho při nastupování a uvnitř vozu několikrát udeřili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…