Vyvadil, komunisti a někteří naši nacíci.. Exdiplomat Kolář se drsně pustil do "užitečných putinovských idiotů"

29.05.2015 10:50

Někdejší velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář se v rozhovoru pro server Neovlivni.cz zamýšlel nad tím, co vede Čechy k obdivu Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina. Motivace dle něj mohou být všelijaké, takže nelze říct, kdo je „užitečný idiot“ a kdo si na něj jen hraje.

Vyvadil, komunisti a někteří naši nacíci.. Exdiplomat Kolář se drsně pustil do "užitečných putinovských idiotů"
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

„Několik uřvaných, strašně hlasitých užitečných putinovských idiotů – jako je pan Vyvadil, komunisti a někteří naši nacíci, a bohužel i někteří ústavní činitelé, kteří to neříkají natvrdo – velmi přispívají k relativizaci toho, kdo je a kdo není spojenec,“ říká Kolář.

Putinofilství a rusofilství má dle exdiplomata u některých ústavních činitelů a politiků zřejmě hluboké kořeny. „U někoho je to relikt z dětství, z rodiny, ze školy – je to v nich jak v koze,“ myslí si Kolář, který ale jedním dechem dodává, že jednoznačně nelze říci, jaká motivace dotyčné vede k obdivu Vladimira Putina.

„Fakticky to je úkol pro naše služby a pro investigativní žurnalisty, zjistit jejich motivaci. Jestli to je opravdu natvrdlost, blbost, ideologická omezenost, obdiv k autoritě, k autokratovi, který má moc vládnout davem, a ten náš politik by si to vlastně taky přál… Jestli je to tohle, nebo peníze, které jim za to někdo dává,“ vypočítal Kolář.

Užiteční idioti a ti druzí

Obecně dle bývalého diplomata lze příchylnost k Rusku a jeho prezidentovi vysvětlit trojím způsobem. „První je, že vás získají ideologicky. Že se stanete přesvědčeným podporovatelem země, režimu, ideologicky vám to konvenuje. Tam je to to nejjednodušší. A často také nejzranitelnější, protože ideologicky přesvědčený člověk hořící pro nějakou pravdu má tendence k fanatismu. A fanatici nejsou úplně ti nejužitečnější agenti,“ uvádí Kolář.

Druhou možností je korupce, která prý může lehko sklouznout do třetí polohy – vydírání. „Takže: jaké jsou motivace u těch konkrétních lidí, kteří tady vypadají na první pohled pouze jako užiteční idioti, to je vis maior. Nedokážu to soudit, ani hodnotit. Já jenom vím, že je to nebezpečné pro náš stát a pro naši hodnotovou a bezpečnostní politiku, a proto je nutné se proti tomu vymezovat,“ konstatuje Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …