Vyvěsíme tibetskou vlajku, oznámila hrdě Marvanová. Jenže to skončilo obrovskou hádkou s obyvatelem Prahy

02.03.2019 17:22

Po několika letech se Praha připojí k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. Na sociální sítí pražská radní pro legislativu a bydlení za hnutí STAN Hana Kordová Marvanová uvedla, že na budově magistrátu vyvěsí tibetskou vlajku začátkem března. Jednat se má o gesto, které upozorňuje na porušování lidských práv v čínské autonomní oblasti. Někteří lidé to však vidí jinak – politikům vyčítají, že tím odvádějí pozornost od jiných podstatných věcí.

Vyvěsíme tibetskou vlajku, oznámila hrdě Marvanová. Jenže to skončilo obrovskou hádkou s obyvatelem Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Marvanová ve svém příspěvku na twiiteru upozorňuje, že potlačování lidských práv v Číně nám nesmí být jedno. Proto se prý dohodli vyjádřit za Prahu podporu politice dodržování lidských práv všude ve světě a na začátku března vyvěsí na magistrátu tibetskou vlajku.

Zároveň také zmínila, že se 6. března setkájí s představitelem tibetské exilové vlády Lozangem Sanggjäem, který dostal pozvání na lidskoprávní festival Jeden svět. Ten se má v Praze konat od 6. do 17. března. Sanggjä doposud navštívil Českou republiku dvakrát.

Komentující se tomuto oznámení ze strany Marvanové slušně vysmáli. „Běháte v teniskách z Číny, mobil máte z Číny. Nebude účinnější místo vlajky lobbovat za zboží, co není z Číny?“ ptal se uživatel Viki.

Reagující Nautilus se nechápavě dotazoval, jak souvisí lidská práva s nostalgií za teokracií provozující otrokářství. Porušování „lidských“ práv v Číně je mu navíc naprosto ukradené, jelikož tento boj neovlivní. Zdůraznil, že naopak ho zajímá „totalitní protektorátní vláda v Bruselu, co už zakazuje i veterinární opatření“. Ivana Melkusová mu dala následně za pravdu s tím, že se jedná o „klasické odpoutávání pozornosti od důležitých věcí“.

Rád bych si užil právo se vyspat a nebýt v centru Prahy opakovaně buzen zvoněním opilých turistů z bytů nelegálně poskytujících ubytovací služby, povzdychl si Petr Městecký. „Právo nebýt nucen brodit se v domě jejich zvratky. Vaše komise nic,“ vyčetl Marvanové.

Ta na jeho stížnost okamžitě reagovala a vyvrátila, že by jejich komise nic nedělala. Připomněla, že tento týden představili návrhy komise, jak pomoci lidem, kteří bydlí v takovýchto domech. „Podporujeme proto pozměňovací návrhy k novele zákona o místních poplatcích, které předložili poslanci Patrik Nacher a Jakub Michálek,“ doplnila.

„Je škoda, že věříte, že to mohou změnit poplatky,“ odepsal jí Městecký s tím, že zkušenosti ze světa to nepotvrzují. Marvanová zdůraznila, že jim ale nejde jenom o poplatky, ale chtějí, aby Parlament vedle zvýšení a sjednocení poplatků stanovil pravidla, která budou více chránit ostatní obyvatele domu.

To už se ale Městecký rozčílil: „Jaká pravidla??? Poskytování ubytovacích služeb v k tomu neurčených prostorech je NELEGÁLNÍ. Na to nepotřebujete nová pravidla!“ napsal a dodal, že jde o to vymáhat existující zákony a nevymlouvat se na „fenomén“ sdílení, když jde o byznys. „Nikdo nic nesdílí, všichni si kupují byty jako investici,“ zdůraznil.

Závěrem se objevil i názor, že lidská práva se nedodržují nejen v Tibetu, ale i u nás. Podle uživatele Kachtarama se zákony nedodržují například v tom, že nepřizpůsobivá menšina je chráněná a umí si dobře žít z peněz daňových poplatníků. „Vy jim děláte ještě anděla strážného...hnus,“ nebral si servítky.

Do projektu Vlajka pro Tibet, který každoročně pořádá občanské sdružení Lungta, se zatím (k 27. únoru) přihlásilo 678 tuzemských radnic. Instituce je vyvěšují po celém světě s cílem poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. Připomíná se tím tvrdě potlačené protičínské povstání 10. března 1959, od kterého letos uplyne šedesát let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…