Výzkum: Téměř polovina občanů je spokojena s členstvím naší země v EU

08.04.2014 11:44

S členstvím České republiky v Evropské unii je spokojena téměř polovina občanů (46 %), přičemž podíl spokojených ve srovnání s loňskem o něco klesl. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM. Evropany se cítí být 67 % lidí, dvojí občanství by chtělo mít ale jen 38 % občanů.

Výzkum: Téměř polovina občanů je spokojena s členstvím naší země v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Pokud by se znovu konalo referendum o vstupu do Evropské unie, pro vstup by hlasovala jen necelá polovina obyvatel (49 %). Lidé jsou také poměrně skeptičtí, většina veřejnosti (74 %) si nemyslí, že naše republika je schopna hrát v EU aktivní roli.

Průzkum probíhal 11.-20. března na reprezentativním vzorku 1070 respondentů.

Ze srovnání minulých vyplývá, že pozvolné oslabování míry spokojenosti bylo přerušeno českým předsednictvím v roce 2009, které přineslo výrazné posílení pozitivních pocitů. „Následně se však míra spokojenosti opět začala snižovat až k minimální hodnotě v dubnu 2012. Rok poté došlo k opětovnému vyrovnání podílů lidí spokojených a nespokojených a letos je situace velmi podobná,“ uvádějí autoři průzkumu s tím, že většina české veřejnosti pochybuje o tom, že naše země je schopná hrát v Evropské unii aktivní roli a v unijním rozhodování uplatnit své stanovisko.

Celý průzkum ZDE

V současnosti si jen čtvrtina občanů (26 %) myslí, že Česká republika dokáže být aktivní. „Tento podíl je přibližně od roku 2011 prakticky neměnný, stále však nedosahuje hodnot z období 2006-2010, kdy se podíl souhlasných odpovědí pohyboval nad hranicí 40 %,“ upozorňují autoři průzkumu.

Podpora našemu vstupu do EU klesá

Původně většinový souhlas českých občanů byl postupně slabší a slabší. Na jaře 2011 došlo k vyrovnání podílů hlasů pro a proti. „Během dalšího roku snižování podílu souhlasných odpovědí ještě pokračovalo a v roce 2013 se zastavilo. Aktuální průzkum potvrzuje zastavení tohoto trendu. Podíl lidí, kteří uvádějí, že by pro vstup znovu nehlasovali, je zhruba stejný jako podíl těch, kteří by pro vstup byli (51 % proti, 49 % pro),“ píší autoři průzkumu.

Z průzkumu také vyplývá, že pokud by naši občané měli možnost mít dvojí občanství – tedy vedle českého také občanství Evropské unie, využily by této možnosti necelé dvě pětiny lidí. Krátce po našem vstupu do EU byl podíl lidí, kteří by chtěli mít vedle českého občanství i občanství EU, téměř poloviční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…