Významný americký časopis píše, z čeho prý mají všechny vlády světa největší strach

30.09.2014 17:24

Magazín Foreign Affairs v posledních několika článcích mluví o populismu, který se projevuje snad v každém typu vlád. V současnosti populismus hýbe snad všemi západními zeměmi. Obává se toho americká vláda, která navrhuje vášně ve společnosti usměrňovat správným směrem. Upozorňuje na to web Reformy.cz, který provozuje Vít Jedlička ze Strany svobodných občanů.

Významný americký časopis píše, z čeho prý mají všechny vlády světa největší strach
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Ve Spojených státech je nejviditelnější známkou populismu politická strana Boston Tea Party, která se na politické scéně objevila v roce 2009 v reakci na vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách. Tea Party byla úspěšná a dokázala radikalizovat republikánský mainstream. Nyní má tak velký vliv na Sněmovnu reprezentantů, že může údajně vetovat veškerou legislativu Spojených států.

Populismus a jeho vzestup vychází z oslabené schopnosti vlád uspokojit své občany

V článku Vidlácká politika: Populistická hrozba pro liberální demokracii se pojednává o tom, že vzestup populismu vychází z oslabené schopnosti demokratických vlád uspokojit své občany. Na vině je prý i dlouhotrvající stagnace životní úrovně.

Celý článek ZDE.

Podle autora článku Yaschi Mounka by se měly populistické nápady uspokojovat a zároveň by se mělo upozornit, že jednoduchá řešení populistů musí zákonitě selhat. Varuje, že populismus ohrožuje samotnou existenci Evropské unie.

Politický establishment zruinoval střední a nižší třídy, klesá životní úroveň

Důvodů je několik. Z generace na generaci klesá životní úroveň. Objevuje se také hrozba pro národní identitu, kterou představuje imigrace a nárůst nadnárodních organizací. Populismus se prý také vynořil z pocitu, že politický establishment zruinoval střední a nižší třídy, které teď žijí v nejistotě.

Nejvýraznější skupinou populistů jsou protistátní populisté, kteří vidí hlavní hrozbu pro svobodu a životní styl v samotném státu. Prý se touží osvobodit z jeho zkorumpovaného vlivu. K takovým politikům prý patří Marine Le Penová z Francie.

Vášně populistů se musí usměrnit k veřejné správě. Nesmí ale rozdmýchat plameny revolty 

Elita se musí podle Mounka pokusit o usměrnění vášní populistů směrem k veřejné správě. Zároveň jim nesmí pomáhat rozdmýchávat plameny protidemokratické revolty. Establishment by prý mohl stanovit určité ústupky, aby si populisty usmířil. Evropa by se například mohla vzdát svých závazků k neustálému utužování Unie.

Celý článek ZDE.

Populismus podle Yaschi Mounka představuje hrozbu. Pociťuje to i americký výbor pro zahraniční záležitosti (Senate Committee on Foreign Relations). Projevuje se to až panickým strachem ze vzestupu Tea Party s blížícím se rokem 2016, kdy proběhnou prezidentské volby a volby do Kongresu. Proto se snaží odvrátit hnutí populistů od možnosti mít skutečný vliv na společnost. Výbor doporučuje vášně veřejnosti vtělit do systému a usměrnit je správným směrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…