Výzva prezidentovi od senátora Růžičky: Vraťte Hrad. Zvůle a neúcta k občanům

01.01.2021 7:43

Když se prezidentem této země stal Václav Havel, rozhodl se otevřít Pražský hrad veřejnosti. Tím se chtěl odlišit od svých předchůdců z komunistické éry. Jenže prezident Miloš Zeman začal Hrad znovu uzavírat. Napřed kvůli údajnému riziku teroristického útoku, o pár let později kvůli koronaviru. Místopředseda Senátu a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička a místostarosta šesté městské části Jan Lacina (STAN) mu za to patřičně vyčinili. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček okamžitě přešel do protiútoku.

Výzva prezidentovi od senátora Růžičky: Vraťte Hrad. Zvůle a neúcta k občanům
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
Senátor Jiří Růžička a zastupitel Jan Lacina znovu vyčinili prezidentovi Miloši Zemanovi za to, jak postupuje v uzavírání Pražského hradu veřejnosti.

Při rozhodnutí areál neprodyšně uzavřít lze samozřejmě argumentovat nouzovým stavem a nebezpečím, že se návštěvníci nakazí covidem-19. To ovšem v areálu Pražského hradu určitě nehrozí víc než kdekoli jinde v České republice. Domníváme se, že zcela postačuje důsledně respektovat vládní opatření, která na aktuální nebezpečí reagují,“ stojí v otevřeném dopise určeném prezidentovi.

Růžička na sociální síti Twitter upozornil, že se kvůli uzavírání Hradu obrací na Miloše Zemana již podruhé.

„Po dvou letech Vám, pane prezidente, posíláme další výzvu: Nechte odstranit zátarasy a vraťte Pražský hrad české veřejnosti. Úplné uzavření části města a průchodu areálem považujeme za nestandardní, nepřijatelné a chápeme ho jako výraz zvůle a neúcty k občanům této země!“ zvolal.

Hrad byl uzavřen při jarní koronavirové vlně, ve vlně podzimní a uzavřen je i teď v zimě.

Na Růžičkovovo zvolání obratem zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček a senátora nešetřil.

„Ani poslední den v roce si nedáte pokoj od nenávisti. Musíte být vnitřně hrozně nešťastný člověk. Tož, přeji Vám v roce 2021 více úsměvu a radosti,“ vypálil Ovčáček.

Jiří Růžička napsal prezidentovi

Jiří Růžička napsal prezidentovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…