Výzvy k útoku na Izrael z druhé fronty. A americký ministr varoval

04.11.2023 8:49

Boje mezi ozbrojenými silami Státu Izrael (IDF) a palestinskými teroristy z hnutí Hamás zuří naplno. Jedna z raket Hamásu dopadla na mateřskou školu ve městě Sderot. Na severu Izraele se stále častěji opakují střety izraelské armády s libanonským hnutím Hizballáh. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh poprvé pochválil Hamás za krvavý útok na Izrael. Americký ministr zahraničí Antony Blinken židovské vojáky vyzval, aby více dbali o životy palestinských civilistů v Gaze. Požadoval toho ještě mnohem víc…

Výzvy k útoku na Izrael z druhé fronty. A americký ministr varoval
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Už 7. října 2023 unesli palestinští teroristé z hnutí Hamás na 240 rukojmích. Jejich rodiny se teď sešly v centru Tel Avivu, u Kirya Tower, a oznámily světu, že zde zůstanou tak dlouho, než se všichni rukojmí vrátí ke svým rodinám. Jsou odhodláni zůstat na místě celé týdny, 24 hodin denně, bude-li třeba. Na místě se zrodilo stanové městečko. Má připomínat vládě Benjamina Netanjahua, aby uneseným Izraelcům věnovala dost pozornosti. O zrodu stanového městečka informoval server listu Jerusalem Post.

Stanové městečko se rodí v době, kdy na jednu z mateřských školek ve městě Sderot dopadla raketa odpálená z Gazy hnutím Hamás. Podle serveru listu deníku Jerusalem Post nikdo nebyl zraněn. „K pádu rakety došlo uprostřed silné palby na izraelské pohraniční komunity v Gaze a na oblast Západního Negevu, přičemž sirény houkaly v Netivotu a v okolních městech, stejně jako v Sa'ad, Tkuma, Zimrat, Shuva a v dalších pohraničních městech Gazy,“ napsal server.

Množí se také střety izraelské armády s libanonským hnutím Hizballáh na severu země v pohraničí. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh poprvé od počátku války veřejně vystoupil a pochválil Hamás za krvavý útok na Izrael. Zdůraznil však také, že šlo čistě o akci Hamásu, se kterou neměl Hizballáh nic společného. Na slova Hasana Nasralláha upozornil server izraelského listu Haaretz.

Server Times of Israel upozornil, že podle představitelů Hamásu je teď čas, aby Hizballáh do války s Izraelem promluvil důrazněji. „Usáma Hamdan, vysoký představitel Hamásu v Libanonu, říká, že Hizballáh nyní musí prokázat odhodlání k vítězství Hamásu v Gaze,“ napsal server.

Od vpádu izraelských vojáků do Gazy bylo zabito 24 vojáků ozbrojených sil Státu Izrael. Americký ministr zahraničí Antony Blinken vojáky židovského státu vyzval, aby ještě více dbali o životy palestinských civilistů v Gaze. Palestinské ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem tvrdí, že v Gaze zahynulo přes devět tisíc lidí.

Blinken také zdůraznil, že Washington „je nadále odhodlán prosazovat dvoustátní řešení“. Vedle toho sdělil, že z izraelské strany dostal příslib, že budou pohnání k zodpovědnosti i ti židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu, kteří se dopustili násilností vůči Palestincům. Na tuto část Blinkenova prohlášení upozornil server Times of Israel.

Premiér Netanjahu však na to konto zopakoval, že klid v Gaze nepřipadá v úvahu, dokud palestinští teroristé drží 240 izraelských rukojmích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…