Vzbouřenci na Donbasu tvrdí, že kontrolují značnou část Debalceve. Kyjev to popírá

02.02.2015 11:12

Kyjev popírá tvrzení proruských povstalců, že pronikli do strategicky významného města Debalceve a že ovládají jeho značnou část. Podle mluvčího protipovstalecké operace Leonida Maťuchina ale ukrajinská armáda dál kontroluje strategicky významné město Debalceve. To se v posledních dnech stalo hlavním centrem bojů na východě Ukrajiny.

Vzbouřenci na Donbasu tvrdí, že kontrolují značnou část Debalceve. Kyjev to popírá
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Ukrajinská armáda loni při srpnové ofenzívě prorazila u Debalceve povstalecké pozice a výběžek obklíčený separatisty ze tří stran se snaží udržet. Debalcevská "kapsa" je strategicky významná proto, že leží na přímém železničním a silničním spojení mezi Doněckem a Luhanskem, hlavními baštami proruských radikálů v Donbasu.

Povstalci se snaží ukrajinskou posádku v Debalceve obklíčit a zároveň ji chtějí vytlačit tak, aby se linie fronty "narovnala". Povstalci do bojů o město vyslali 3500 ozbrojenců, 35 tanků a 90 obrněných vozidel, napsal dnes ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk. Do oblasti navíc míří dalších 1200 jejich vojáků a 55 kusů těžké bojové techniky, uvedl.

Ve dne chodí usměvaví po ulicích, v noci pálí z minometů

Podle Maťuchina vzbouřenci používají taktiku partyzánského boje. "Ve dne chodí s úsměvem po ulicích, v noci se schovávají a pálí z minometů," uvedl armádní mluvčí. Vládním vojákům se prý přesto daří zasazovat povstalcům tvrdé údery. O víkendu podle Maťuchina separatisté v Debalceve ztratili 290 mužů, na 250 povstalců bylo zraněno.

Separatisté tvrdí, že posilují obklíčení Debalceve

Mluvčí doněckého "ministerstva obrany" dnes naproti tomu oznámil, že vzbouřenci posilují sevření Debalceve a odrážejí pokusy armády o průlom. Jen o víkendu byly nejméně čtyři, uvedl mluvčí Eduard Basurin. "Z obklíčení pouštíme jen vozidla se zraněnými," dodal.

Armáda tvrdí, že se z města, kde v mírových podmínkách žilo 25.000 lidí, snaží evakuovat civilisty. V neděli jich podle Maťuchina bylo několik set, dvanáct z nich bylo při povstaleckém ostřelování zraněno.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…