Vzdušný prostor nad Ománem bude hlídat technologie z Pardubic

20.03.2023 16:13 | Tisková zpráva

Česká republika zaznamenala další mezinárodní úspěch na poli dodávky pokročilých leteckých technologií. Pardubická společnost ERA totiž v těchto dnech oznámila, že právě její přehledový systém bude zabezpečovat bezpečnost leteckého provozu v rámci celého vzdušeného prostoru Ománu. Společnost ERA není na tomto trhu žádným nováčkem. Dva její systémy hlídají pozemní provoz na místních mezinárodních letištích v Maskátu a Salála již od roku 2020.

Vzdušný prostor nad Ománem bude hlídat technologie z Pardubic
Foto: Era
Popisek: Monitorování letového provozu

Jak informovala mluvčí společnosti Lenka Stejskalová Reichová, systém ERA bude k monitorování letového provozu využívat tzv. technologii ADS-B, tedy automatické sledování a vysílání pozice letadel v závislosti na satelitní síti GNSS.
 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
„V novém projektu je ERA subdodavatelem pro společnost INDRA Sistemas S.A. z Madridu, která je zodpovědná za instalování systémů řízení leteckého provozu v Ománu, a společně podepsaly smlouvu s místním Úřadem civilního letectví. INDRA dodá monopulsní sekundární radar a ERA instaluje na území Ománu síť šesti pozemních stanic ADS-B přehledového systému NEO, který se již osvědčil po celém světě jako spolehlivé řešení pro kontrolu letového provozu,“ popsala detaily mluvčí, podle které je projekt v plném proudu, zkoušky funkčnosti na místě jsou plánovány na konec letošního léta.
 
„Výběr ERA potvrzuje její vedoucí pozici na trhu s alternativními systémy pro garanci bezpečnosti letového provozu, naše společnost tak dále posílila svou přítomnost v regionu Blízkého východu, kde má za sebou již několik projektů,“ uvedl Petr Burián, šéf obchodního oddělení firmy.
 
Podle jeho slov mají systémy z dílny ERA minimální náklady na údržbu i spotřebu energie, a jako z principu ekologické tak mohou být instalovány prakticky kdekoliv, aniž by byly zátěží pro životní prostředí. Navíc jsou prachu-vzdorné a testované na fungování ve vysokých teplotách i na přímém slunci, díky čemuž se osvědčují nejen v Ománu, ale i v dalších zemích s výskytem písečných bouří.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…