Vždy se budu snažit, aby ODS vyhrála volby sama, oznámil hejtman Kuba

20.02.2021 7:22

Předseda Asociace krajů, jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) o sobě znovu dává stále hlasitěji vědět. V rozhovoru pro Lidové noviny se rozhodl popsat, proč nevidí problém v tom, že hejtmani za ODS pomohli dojednat prodloužení nouzového stavu a senátoři za ODS toto vyhlášení nouzového stavu chtějí napadnout u Ústavního soudu ČR. Vyjádřil se také k existenci předvolební koalice ODS, lidovců a TOP 09. Šéf strany Petr Fiala dostal od Kuby jasný vzkaz.

Vždy se budu snažit, aby ODS vyhrála volby sama, oznámil hejtman Kuba
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Martin Kuba spolu s ostatními hejtmany a s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti) požádali premiéra Andreje Babiše (ANO) o prodloužení nouzového stavu. V rozhovoru pro LN však Kuba rázně odmítl, že by po premiérovi Babišovi požadoval otevření obchodů. Hejtmani prý jen požadovali, aby vláda nějak kultivovala koronavirové restrikce. Ale až po debatě epidemiologů. „V tuto chvíli tak ani tento krok není možný,“ dodal.

Pokud jde o otevření škol, po kterém hejtmani volali, tady je teď podle Kuby třeba sledovat data.

„To ale neznamená, že jsme se shodli, že to uděláme za každou cenu, i když budou ležet lidé v nemocnicích na chodbách. To jsou absurdní výklady těch jednání. Nevím, jestli si všichni uvědomují, že hejtmani zabránili tomu, aby už tady byly týden otevřené obchody a služby,“ uvedl jihočeský hejtman.

Nezdá se mu podivné, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podává ústavní stížnost na vyhlášení nouzového stavu, které dojednali i hejtmani za ODS.. Podle Kuby je to reakce na skutečnost, že Babiš o vyhlášení nového nouzového stavu jednal jen s hejtmany a odmítl jednat i s opozicí, ač ho k tomu prý hejtmani vyzývali. Opozici obešel a opoziční senátoři na to zareagovali. Podle hejtmana nejde o spor v ODS, ale o spor mezi senátory a vládou.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Stejně tak podle Kuby není pravda, že by byl kritikem předvolební koalice ODS, lidovců a TOP 09.

„Já jsem nevyčítal koalici, to není správný výklad. Dlouhodobě se jen nechci smířit, že teprve se třemi nebo čtyřmi stranami je schopná ODS volby vyhrát. Vždy se budu snažit, aby vyhrála samostatně stejně jako v Jihočeském kraji, kde jsme kandidovali sami a k porážce ANO chybělo 0,6 procenta. Byli jsme na tom, pokud nepočítám koaliční kandidátky ODS, nejlépe, co se týká výsledku. Nechci se smířit s tím, že ANO nejde porazit. To není o koalici Spolu. To je teď asi racionální volba. Bavím se o dlouhodobém konceptu ODS. Jsem členem výkonné rady a předsedou regionálního sdružení. Ve firmách jsem si zvykl, že pokud má člověk něco na srdci, měl by to říci. Jestliže to neuděláte, může vás to stát hodně peněz, případně se firma položí. Vedení říkám svoje názory, pokud si myslím, že něco nedělá dobře. V této chvíli je ale jasná odpovědnost na vedení strany. Oni musí dovést stranu k vítězství. Budu si vždy přát, aby byla ODS nejsilnější stranou na politické scéně,“ prohlásil Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…