Vzkaz guvernérovi ČNB od Babišova poradce: Přestaňte znásilňovat korunu!

22.07.2015 16:32

Ekonom Aleš Michl, který radí ministru financí Andreji Babišovi (ANO), apeluje v komentáři pro Babišovu MF Dnes na guvernéra ČNB Miroslava Singera, aby přestal „znásilňovat“ neboli uměle oslabovat korunu. Pokud to neudělá, bude to bolet. Existují však i odlišné pohledy na celou situaci. ČNB možná bude držet dosavadní politiku, aby byla důvěryhodná.

Vzkaz guvernérovi ČNB od Babišova poradce: Přestaňte znásilňovat korunu!
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl

Umělé oslabování měny považuje Michl za její znásilňování a ČNB by s tím podle Michla měla přestat, jinak jí hrozí velké ztráty. Dnes totiž nakupuje eura za 27 korun, čímž brání posilování koruny v době, kdy se ekonomice daří. Ale až se svými intervencemi skončí, koruna posílí a ČNB bude v rukou držet eura nakoupená pěkně draho.

„Jednodušeji a úplně po lopatě, jestli si centrální banka myslí, že přijde brzo další recese, měla by tu hranici dál držet. Pokud ne, měla by co nejdřív speciální režim ukončit a nechat korunu dýchat. Znaje makročísla, znaje to, že vláda chce napálit investice, já osobně bych zvláštní režim už moc neprodlužoval, ale hlídal bych růst mezd a úvěrů – to jsou nové peníze do ekonomiky a možný zdroj budoucí inflace. Nemyslím si, že nějak zázračně porosteme. Opravdu to bude takové nahoru dolů,“ píše Michl. K tomuto názoru ho vede situace v Řecku. A ke zhoršení situace může dojít i v Číně.

Analytici se ale domnívají, že ČNB zatím neopustí svou „politiku oslabování koruny“. Když řekla, že bude kurz u 27 korun držet i část příštího roku, bude se chtít držet svých slov, aby ji trhy braly vážně, tak to vidí např. ekonom skupiny Roklen, Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom ING Bank doplňuje, že devizové rezervy ČNB jsou stále dost nízké, takže banka nebude mít problém v jejich navyšování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…