Vzpoura v České televizi kvůli manipulacím. Do dění vstoupil Václav Moravec

01.11.2013 7:16

Třiadvacet zaměstnanců České televize poslalo Milanu Uhdemu, předsedovi Rady ČT, otevřený dopis, v němž hovoří o údajné manipulaci a cenzuře ve zpravodajství. Moderátor Václav Moravec se ale postavil na stranu vedení, sám podepsal prohlášení, že žádnému tlaku nečelil. Ze situace je prý otrávený, přemýšlí, zda pro tuto instituci dále pracovat.

Vzpoura v České televizi kvůli manipulacím. Do dění vstoupil Václav Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Dvě desítky zaměstnanců ČT tvrdí, že se setkaly s cenzurou ve prospěch prezidenta Miloše Zemana a že některá zadání reportáží byla ve prospěch jistých politicko-obchodních skupin. Autoři stížnosti se ale až na Danielu Drtinovou a Adama Komerse nepodepsali. Prý z důvodu obavy o práci.

Moravec zvažuje další působení v ČT

Jejich nařčení ale odmítlo 61 kolegů, mezi nimi i Václav Moravec, moderátor nedělního diskusního pořadu. "To podepsali lidé, kterých se ta situace dotýká, protože ti, co tu první petici nepodepsali, teď vypadají jako hlupáci, kteří podléhají cenzuře a tlakům. Jsem tím otráven. Je to moje první petice v životě," vysvětlil své pohnutky Moravec v rozhovoru pro MF Dnes.

Moderátor nedělních Otázek nepovažuje za šťastné, že se věci neřeší na půdě zpravodajství, ale přes média. "Mě se dotýká, že generální ředitel obcházel politiky nejen kvůli Daniele Drtinové, ale i s mým jménem, ale to neznamená, že všichni ostatní v televizi slouží cenzuře či manipulaci. Přemýšlím, jestli mám dál pracovat v instituci, která se hádá přes média," říká Moravec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…