Vztah ČT a STAN. Nedělní Moravec ujistil Bobošíkovou v podezření. Sledujte teď Radu ČT, varuje

21.06.2022 20:01 | Ze sítí

Vážná korupční kauza exnáměstka primátora Prahy Petra Hlubučka ze STAN zatím nepřinesla změnu na postu šéfa hnutí, kde i nadále zůstává Vít Rakušan. A Česká televize mu v tom podle Jany Bobošíkové značně pomáhá. „Jak už jsem říkala, ze státního a z veřejnoprávního krev neteče,“ dodává moderátorka, která se věnuje i dalším záležitostem, které vládní pětikoalice chystá, zmínila i změny v Radě ČT.

Vztah ČT a STAN. Nedělní Moravec ujistil Bobošíkovou v podezření. Sledujte teď Radu ČT, varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„Když jde o rozdělování peněz z veřejných zdrojů nebo ze státního rozpočtu a o teplá místa, nezná STAN ani celá pětikoalice bratra. A je úplně jedno, zda jde o peníze například z pražského dopravního podniku anebo z České televize,“ konstatuje Bobošíková.

Ač si kauza exnáměstka primátora Prahy Hlubučka ze STANu, který měl být součástí zločinecké skupiny vysávající veřejné zakázky, vynutila demisi dlouholetého politika hnutí STAN, současného ministra školství Petra Gazdíka, předseda hnutí Vít Rakušan na svém postu stále zůstává: „Vít Rakušan si sice sype popel na hlavu, ale v sedle se pevně drží,“ poznamenává moderátorka.

Česká televize mu v tom podle Bobošíkové mohutně pomáhá: „Koneckonců, možná i proto, že je to právě hnutí STAN, které aktivně prosazuje, aby generálnímu řediteli Petru Dvořákovi byl zpětně vyplacen milion navíc z peněz koncesionářů. Jak už jsem říkala, ze státního a z veřejnoprávního krev neteče,“ dodává.

To, že náklonnost České televize vyniká zvláště k politikům z hnutí STAN, jsme mohli sledovat v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde předseda hnutí Vít Rakušan dostal hodinu prostor obhajovat v souvislosti s kauzou Hlubuček svou nevinu. „Kál se a s pomocí moderátora házel přes palubu své stranické kolegy,“ glosuje obsah pořadu Bobošíková.

Rakušan řešil zejména europoslance Stanislava Polčáka; mohl tak učinit mnohem dříve, zmiňuje moderátorka. „Polčák podle tisku řešil s aktéry kauzy Hlubuček personální záležitosti hnutí STAN s úředně nesvéprávným člověkem Redlem, dříve pobočníkem Radovana Krejčíře. Teď je ale jiná doba – STAN se bojí komunálních voleb a tak je Stanislav Polčák na odstřel,“ reaguje Bobošíková na Rakušanova slova o tom, že „by u Polčáka uvítal vyvození politické odpovědnosti“.

Za pozornost stojí i vedení rozhovoru ze strany Václava Moravce, ten ještě loni v předvolebním vysílání Polčákovi podle Bobošíkové „jednoznačně nadržoval“. Své tvrzení opírá o výsledky výzkumu společnosti Media Tenor, podle kterých byl Polčák politik, vůči kterému byl Moravec nejméně konfrontační a zároveň si mohl politik dovolit být i nejméně ukázněným Moravcovým hostem. „Už tehdy existovaly stejné informace o propojení Polčáka z hnutí STAN s pobočníkem uprchlého Radovana Krejčíře. Ovšem Moravec, ten je na STAN nevytahoval,“ připomíná.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
„Informaci známou od roku 2017 hvězda českého veřejnoprávního moderátorského nebe Václav Moravec zveřejnila až pět let poté, dříve mu nevadila. Do té doby se nikdy politiků STAN na Krejčířova pobočníka Redla ve svém pořadu neptal. Prostě novinář par excellence. Vypadá to, že loni Václav Moravec veřejnoprávně pomáhal Polčákovi ze STAN a letos pomáhá předsedovi STAN Rakušanovi, který byl hodinu ve studiu bez oponenta,“ konstatuje Bobošíková.

Následně se věnovala zítřejšímu zasedání Rady České televize. Poprvé v ní z rozhodnutí pětikoalice usednou nově zvolení radní. Zapochybovala o tom, že jsou všichni skutečně tak nezávislí a politikou nedotčení. „Například Vlastimil Ježek kandidoval do Senátu za KDU-ČSL. Nebo Ladislav Mrklas, který spolu s předním politikem ODS Ivanem Langerem založil soukromou vysokou školu CEVRO. Milada Richterová z Českého rozhlasu v minulosti zasedala v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na návrh TOP 09 a STAN,“ posvítila si na nové radní Bobošíková.

A ironicky shrnula: „Prostě nezávislost na pětikoalici jako řemen. Co myslíte, schválí zítra tato nová rada zpětně řediteli České televize Dvořákovi odměnu milion korun navíc, dodatečně za rok 2020, jak prosazoval poslanec hnutí STAN Lacina? A schválí i další miliony za rok 2021 ve výši téměř 2,5 milionu korun? Soukromě tipuji, že ano, nenajde se nikdo, komu bude hospodaření televize vadit, jinak by mohl dopadnout jako Hana Lipovská, kterou poslanci odvolali,“ zmiňuje Bobošíková.

V kontextu toho poukazuje, že vláda zcela potichu připravila novelu zákona o České televizi. Projednat by ji měla také ve středu a hodně narychlo. Vláda chce více radních ČT: „Novela obsahuje, že radních České televize nebude patnáct jako doposud, ale o tři více. Celkem 18. 12 členů rady bude volit Poslanecká sněmovna a šest členů rady bude volit Senát. A nabobtnání rady zaplatí koncesionáři, ročně bude provoz Rady ČT stát téměř o dva miliony korun více než doposud,“ upozorňuje Bobošíková, že to vše Fialova vláda navrhuje v době, kdy generální ředitel ČT Petr Dvořák demonstrativně oznámil velké propouštění a omezení výroby.

Nově také bude členství v Radě ČT veřejnou funkcí, tzn. že zaměstnavatelé budou muset radním poskytnout na výkon funkce pracovní volno a nebudou jim v podstatě smět dát výpověď. „Pětikoalice nám před volbami říkala: ‚Budeme šetřit a omezíme trafiky placené z peněz občanů.‘ Bohužel jim to nadpoloviční většina občanů uvěřila,“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…