WHO má vzkaz pro gaye: Buďte věrní. Jinak riskujete opičí neštovice

27.07.2022 22:22

Světová zdravotnické organizace (WHO) v sobotu vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, globální stav nouze, vysoké riziko je podle ní v Evropě. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval, že všechny země by se měly zaměřit zejména „na komunitu mužů, kteří mají sex s muži“, aby se snížilo riziko nákazy a jejího dalšího přenosu.

WHO má vzkaz pro gaye: Buďte věrní. Jinak riskujete opičí neštovice
Foto: Repro. Youtube
Popisek: Šéf Světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
V současné době bylo WHO ohlášeno více než 18 tisící případů opičích neštovic z celkem 78 zemí. Více než 70 % případů opičích neštovic bylo hlášeno v rámci Evropy a 25 % z Ameriky. Dosud bylo hlášeno 5 úmrtí. Přibližně 10 % případů je hospitalizováno kvůli bolestem způsobených touto nemocí.

Generální ředitel WHO věří, že jde o epidemii, kterou lze zastavit, pokud se rizika této nemoci budou brát vážně a jednotlivé země a jejich občané učiní opatřené nezbytná k zastavení přenosu nemoci a k ochraně zranitelných skupin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval na to, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je se snažit této nemoci nevystavovat a dělat bezpečná rozhodnutí nejen pro sebe, ale i vůči ostatním.

  • Původní zdroj ZDE

V této souvislosti vyzdvihl především ochranu při sexuálním styku. Opičí neštovice se podle jeho slov šíří hlavně mezi muži, kteří mají sexuální vztahy s muži, zejména s více partnery „Pro muže, kteří mají sex s muži, to v současné době zahrnuje snížení počtu sexuálních partnerů, zvážení sexu s novými partnery a výměnu kontaktních údajů s novými partnery, aby bylo možné je v případě potřeby sledovat,“ uvedl.

Všechny země by se podle jeho slov měly zaměřit „na komunitu mužů, kteří mají sex s muži“, aby se snížilo riziko nákazy a jejího dalšího přenosu. „Aby se tím poskytla péče nakaženým a byla zajištěna lidská práva a důstojnost,“ doplnil. Upozornil, že to nesmí vést, je stigmatizování a diskriminaci, což může být v takovém případě stejně nebezpečné jako samotný virus a může to podnítit k propuknutí epidemie opičích neštovic.

Před měsícem šéf WHO svolal krizový výbor, který měl vyhodnotit riziko opičích neštovic. Tehdy podle něj bylo zaznamenáno na 3040 případů ve 47 zemích, a výbor proto došel k závěru, že tato nemoc není ohrožením zdraví světového významu.

Jedním z důvodů, proč kromě nárůstu případů krizový výbor své stanovisko přehodnotil, byla otázka, zda se opičí neštovice více šíří i mezi zranitelnými skupinami obyvatel, například mezi dětmi.

Členové expertního výboru, kteří rozhodli o vyhlášení nejvyššího stupně varování, byli nicméně v názoru rozděleni. Devět bylo proti a šest pro, rozhodující hlas měl šéf WHO. K jeho rozhodnutí mohla přispět i skutečnost, že je na trhu stále malé množství vakcín proti této nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…