Web si vymohl platy Mynáře a hradních úředníků. Sponzorovala jej ambasáda USA. Podporujeme transparentnost, zní vysvětlení

15.09.2020 22:21

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář měl v letech 2016 a 2017 roční plat i s odměnami zhruba 1,6 milionu korun čistého, přes milion brali také další dva vedoucí úředníci Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Platy sedmi úředníků Pražský hrad zveřejnil na svém webu, jak mu to na základě žaloby Kristýny Bašné nařídil Městský soud v Praze. Mynář následně poukázal na souvislost, že na její aktivity finančně přispívá ambasáda USA.

Web si vymohl platy Mynáře a hradních úředníků. Sponzorovala jej ambasáda USA. Podporujeme transparentnost, zní vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Mynář se do Spojených států pustil proto, že americké velvyslanectví finančně podpořilo web, kde právě Kristýna Bašná zveřejňuje mzdu českých úředníků. A právě díky ní se platy kanceláře musely zveřejnit. Spojené státy se proti slovům kancléře Mynáře ohradily. Uvedly, že jsou pro transparentnost. 

Pro Mynáře je podle jeho slov nepřijatelná představa, že na území svrchovaného státu financuje cizí stát aktivity směřující k zahlcování zdejších úřadů a soudů. Podle Bašné však finanční podpora americké ambasády skončila po rozběhnutí projektu a vytvoření webových stránek. To opravdu bylo podle jejích slov financováno z grantu Small grant program americké ambasády. Na financování soudních řízení se však již prý velvyslanectví nepodílelo. „Nesla jsem to na své náklady,“ poznamenala Bašná k tomu, že takto financovala rozesílání dotazů a zapsání odpovědí na web. Od roku 2020 pak financování projektu převzal Hlídač státu.

Tiskový mluvčí velvyslanectví Griffin Rozell pak svou podporu na projektu vysvětlil tím, že velvyslanectví podporuje jednotlivce a instituce s cílem posílit sdílené hodnoty mezi Čechy a Američany. Jde jim mimo jiné o transparentnost a zodpovědnost jakožto součást širší obhajoby vlády zákona a demokratických hodnot. 

Bašná o zveřejnění údajů o platech vedoucích představitelů KPR požádala v únoru 2018. Na soudy se obrátila, protože jí Hrad nevyhověl. „Nemáme ostatně co tajit,“ uvedl nyní Mynář v textu doprovázejícím platovou tabulku.

Roční plat s odměnami přes milion korun měl v letech 2016 a 2017 také zástupce vedoucího KPR a ředitel administrativní sekce. Výdělky dalších úředníků se pohybovaly od necelých 800 000 korun ročně u ředitele tiskového odboru Jiřího Ovčáčka, který je zároveň mluvčím prezidenta, po sumy kolem milionu pro ředitele zahraničního odboru. Organizační struktura KPR je na jejím webu.

„Platy ředitelů odborů i můj plat jsou zcela srovnatelné s platy vedoucích představitelů v jiných státních institucích,“ uvedl Mynář. Srovnal také zveřejněné platy se mzdou ředitele České televize Petra Dvořáka, která podle něj dosahuje téměř dvojnásobku mzdy prezidenta republiky. Podle webu Bašné, pro který informace poskytují samy oslovené instituce, měl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny loni hrubý příjem 1,52 milionu korun, plat šéfa Kanceláře Senátu se Bašná snaží získat žalobou.

Bašná poté, co jí KPR odmítla informace o platech poskytnout, se žalobou u Městského soudu v Praze napoprvé neuspěla. Soud v zamítavém rozsudku odkázal na verdikt Ústavního soudu z roku 2017, podle kterého právo na informace o příjmech lidí placených z veřejných zdrojů není absolutní a je třeba dbát také na soukromí úředníků. Bašná se proto obrátila na NSS, který letos v květnu původní rozsudek městského soudu zrušil a věc mu vrátil k novému projednání. Podle NSS jde o téměř „modelovou či učebnicovou situaci“, kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací nad ochranou soukromí.

Bašná podle Mynáře svými žádostmi o informace o platech úředníků již několik let zatěžuje desítky českých státních institucí. Náklady na právní služby spojené s posouzením jejích žádostí a na práci soudů „jsou odhadovány na miliony korun“, uvedl hradní kancléř.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…