Z Britských listů: V Německu žádné velké protesty proti Merkelové nejsou. Jen pár extremistů, které natáčí ruská televize

07.08.2016 8:24

Korespondent BBC v Německu Damien McGuinness přináší britským posluchačům informace o dnešních náladách v německé společnosti. Pro mnohé zahraniční posluchače, kteří Německo v poslední době nenavštívili, to mohou být informace překvapivé. Snad nejvíc prý zarazí ty posluchače, kteří přebírají informace z ruských médií.

Z Britských listů: V Německu žádné velké protesty proti Merkelové nejsou. Jen pár extremistů, které natáčí ruská televize
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Po nedávných útocích v Mnichově a v Ansbachu se v některých zahraničních médiích objevily spekulace, že to má německá kancléřka Angela Merkelová spočítané, protože si Němci spojí „krvavý červenec“ v Evropě s její politikou otevřených dveří vůči uprchlíkům. Na internetu jsou ke zhlédnutí např. protesty skupiny lidí, kteří volají po odchodu Merkelové. Ale pozor, jde o protesty pravicových extremistů, které natočila ruská televize, hlásí zpravodaj BBC. Další důkazy o nespokojenosti s politikou Merkelové prý jaksi chybějí. České čtenáře o slovech britského korespondenta informuje server Britské listy.

Rozhlasový příspěvek v angličtině naleznete zde

Nedávný průzkum provedený přímo v Německu naopak ukázal, že téměř 70 procent lidí odmítá spojovat vstřícnou politiku Merkelové z terorem z posledních týdnů. A podpora nejsilnější vládní strany CDU/CSU nijak významně nepoklesla. Německou kancléřku prý navíc nemá kdo nahradit, takže v tuto chvíli může být relativně v klidu. Němci své kancléřce možná věří i proto, že zachovává klid v krizových momentech. Mnozí komentátoři ji odepisovali při řešení řecké krize, další se přidali při Brexitu a zahraniční komentátoři teď věští její pád v souvislosti s uprchlickou krizí. Nic takového se však neděje.

Pravda, někteří Němci se např. ptali, proč Merkelová dlouho mlčela po útocích v Mnichově? „Proč je jako barbarský teroristický činy odsoudil francouzský prezident Francoise Hollande. Proč jsme neslyšeli naší kancléřku?“ ptali se Němci. Možná proto, že se ukázalo, že za útokem v Mnichově nestál muslimský radikál, ale naopak mladík, který se prohlašoval za „árijce“, kterého prý inspiroval např. Anders Breivik.

Článek v češtině naleznete zde

Němečtí politici většinou varují před příliš radikálními projevy proti uprchlíkům, mají totiž zájem na jejich integraci. Zpátky se do značné míry drží i nejčtenější bulvární deník Bild. Levice dokonce Merkelovou kritizuje, že toho pro uprchlíky dělá příliš málo, doplňuje britský korespondent pohled na Německo.  Na opačném pólu stojí radikální Alternativa pro Německo, která nemá většinovou podporu ve společnosti.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …