Z Českých Budějovic: Těreškovová přišla o čestné občanství. Někdo ale hlasoval proti. Teď vystoupil

13.05.2022 16:21

České Budějovice odebraly čestné občanství bývalé sovětské kosmonautce Valentině Těreškovové, která je členkou Putinovy strany Jednotné Rusko a ruského prezidenta podporuje v agresi na Ukrajině. Podle zastupitele Jana Kubeše je to zbytečné gesto, protože čestné občanství bylo uděleno za konkrétní zásluhy, které se podporou Putina nijak nemění. „Distancujeme se od jejích postojů,“ oponuje poslanec a zastupitel města Šimon Heller (KDU-ČSL).

Z Českých Budějovic: Těreškovová přišla o čestné občanství. Někdo ale hlasoval proti. Teď vystoupil
Foto: Wikipedia
Popisek: Valentina Těreškovová

Heller svým hlasem podpořil rozhodnutí, na základě kterého bylo první ženě ve vesmíru odebráno čestné občanství Českých Budějovic. „Je to dobře, proto jsem to navrhoval už před rokem. Vyslali jsme tím jasný signál, že se distancujeme od jejích postojů jak předrevolučních, kdy podporovala Brežněva, tak při současné agresi na Ukrajině, kterou otevřeně podporuje,“ prohlásil Heller v rozhovoru pro Český rozhlas.

Opačný názor má ale zastupitel Jan Kubeš z hnutí Občané pro Budějovice, podle nějž by se neměly mazat dřívější úspěchy sovětské kosmonautky. „Měla zůstat čestnou občankou, hlasoval jsem proti, protože to čestné občanství vnímám jako druh vyznamenání. A Těreškovová byla v roce 1979 touto formou vyznamenána, nerad bych ho touto formou odjímal,“ oponoval Kubeš, že jde o jakési přepisování historie.

Čestné občanství se ale podle Hellera může jak udělovat, tak pochopitelně také odebírat. „České Budějovice odebráním nepřepsaly žádnou historii. Bude zapsáno, že Těreškovová měla čestné občanství od roku 1979 do roku 2022. A je mandát města říci, že tomu do budoucna už nebude,“ stál si za svým Heller.

Podle Kubeše ale čestné občanství bylo uděleno za její výkon a ten se nijak nezměnil. „Já to vnímám tak, že Těreškovová dostala ocenění za výkon a ten výkon se tímto neumenšil, proto nevím, proč bych jí měl odebírat čestné občanství. Tohle je ale záležitost geopolitické situace,“ opakoval Kubeš s tím, že ruskou agresi na Ukrajině samozřejmě odsuzuje, ale neměla by s tím mít nic společného.

„Nehodnotím její výkon,“ reagoval na Kubeše lidovec Heller, podle nějž je třeba osobnost vždy vnímat jako celek. „Můžeme se bavit, jestli třeba nějaký nacistický pohlavár nepřispěl třeba vědě. Ale pokud by se podílel na zločinech, k nimž Těreškovová přímo vyzývá a podílí se na nich jako ruská poslankyně, nelze to oddělit,“ vysvětloval Heller.

„Těreškovová je členkou Putinovy politické strany, takže zřejmě mu pomáhá zůstat prezidentem i naplňovat jeho politické kroky,“ uznal Kubeš. „Ale ano, odděluji její úspěchy od její politické aktivity,“ zůstal neoblomný Kubeš a upozornil, že třeba umělecké dílo nebo sportovní výkon se od osobnosti většinou odděluje.

„Valentina Těreškovová přispěla k vědě, ocenění bylo uděleno před 43 lety, mezitím se toho mnoho událo a já to prostě nemohu spojovat. Navíc taková byla doba, takové byly vzorce chování,“ opakoval Kubeš.

Podle Hellera se ale opravdu žádná historie nepřepisuje. „My naopak historii píšeme, když říkáme, že od roku 2022 nebude Valentina Těreškovová na seznamu čestných občanů Českých Budějovic. I svým studentům geografie opakovaně říkám, aby vnímali vše vcelku. Nemůžete vytrhnout jednu věc. A to je přesně příběh toho, co se teď děje,“ dodal Heller.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…