Z EU vystoupíme přímo do tlamy ruského medvěda. A lidé jako Klaus už se na to moc těší, varuje Džamila Stehlíková

26.06.2016 8:41

Bývalá ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková zkritizovala britské politiky za to, že připustili referendum o vystoupení z EU. Vypsání referenda je podle jejího názoru ukázkou slabosti politiků. Podle exministryně ovšem selhali i Britové, když ze svých vlastních chyb obvinili Brusel. Navíc podlehli dezinformační kampani Ruska, které usiluje o rozbití EU. Moc ruského prezidenta Vladimira Putina prý sahá i za oceán.

Z EU vystoupíme přímo do tlamy ruského medvěda. A lidé jako Klaus už se na to moc těší, varuje Džamila Stehlíková
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

„Referendum je vždy líbivým pozlátkem pro voliče, ale ve skutečnosti nejčastěji projevem bezmoci politika. Když politikovi docházejí argumenty a chce se zbavit odpovědnosti, vždy může vyhlásit referendum a ještě získat politické body. Politická cena referenda je vždy tím výše, čím zásadnější a nezvratnější rozhodnutí nutí občany činit a dopadá i na další generace voličů – v době, kdy politik už dávno není u moci,“ upozorňuje Stehlíková v textu na serveru Akltuálně.cz.

Odpůrci EU, kteří se chtěli dostat k moci, spustili mnohdy velmi manipulativní a agresivní kampaň, která přinesla své ovoce. Jedním z jejich smutných plodů byla podle autorky i smrt labouristické poslankyně Jo Coxové, která volala po setrvání Velké Británie v EU. Na jednom z mítinků k ní přistoupil muž, podle svědků zvolal, že Británie má být na prvním místě, a političku zastřelil.

Občané ostrovního království této kampani uvěřili. „Britové nedokázali připustit, že původcem jejich ekonomických a politických problémů mohou být oni sami. Chtěli viníka – a dostali ho. Zákeřný Brusel, obludná evropská byrokratická mašinerie a nenasytní přistěhovalci jsou přece daleko lepším terčem pro hněv a nenávist než vědomí vlastních chyb nebo potřeba něco měnit ve vlastním životě i společnosti,“ doplnila politička, jež je dnes členkou Liberálně-ekologické strany Martina Bursíka.

Celý text najdete zde.

Pravda, odpůrci Brexitu to neměli až tak těžké, protože si EU prošla ekonomickou krizí, která v podstatě nebyla dořešena, a čelí uprchlické krizi. Svou roli zde podle Stehlíkové hraje i ruská propaganda. Ta Evropany přesvědčuje, že je Západ zkažený, ale obrat k Rusku starý kontinent zachrání, neb Rusko je strážcem tradičních hodnot. A evropské radikální pravicové strany na to slyší. Líbí se jim i peníze, které z Ruska přicházejí. Dar dostala např. předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová, která následně volala po uznání ruské anexe ukrajinského Krymu.  

„Putinův vliv sahá i za oceán. The Washington Post zveřejnil článek, který analyzuje finanční vazby amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na Rusko a důvody jeho neobvyklých lichotek vůči Vladimiru Putinovi. Prokázala se existence silných vazeb Donalda Trumpa a jeho blízkých poradců na řadu ruských podnikatelů a politiků. Ostatně oba politici sdílejí řadu podobných ultrakonzervativních a xenofobních postojů a neustále nacházejí nové důvody ke vzájemnému obdivu,“ doplňuje Stehlíková.

Pokud by snad jednou mělo dojít k Czexitu, tedy vystoupení Česka z EU, které prosazuje europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach, stali bychom se podle exministryně snadnou kořistí Ruska. Možná právě to si zastánci Czexitu přejí. EU dlouhá léta kritizuje exprezident Václav Klaus, jenž se netají svými sympatiemi k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…