Z Kábulu letí 87 lidí. Pro tlumočníky je připravena všechna péče

17.08.2021 19:30

České vojenské letadlo veze z Kábulu 87 pasažérů. Jsou mezi nimi Češi, Afghánci i dva občané Evropské unie, sdělila ČTK mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová.

Z Kábulu letí 87 lidí. Pro tlumočníky je připravena všechna péče
Foto: Repro Twitter
Popisek: Stovky zoufalých Afghánců se snaží uprchnout ze země (letiště Kábul, 15.8.2021)

Na palubě letounu s evakuovanými z Kábulu jsou i dva Poláci, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) Rádiu Z. O případném dalším letu rozhodne krizový štáb večer. 

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) přiletí z Afghánistánu celkem zhruba stovka pomocníků českého velvyslanectví a armády včetně jejich rodinných příslušníků. „Další airbus z Kábulu je v bezpečí ve vzduchu. Kromě vojáků a velvyslance vezeme také další spolupracovníky, kteří nám v Afghánistánu pomáhali, i s jejich rodinami. Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí,“ poznamenal k celé věci na Twitteru také ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Další Airbus z Kábulu je v bezpečí ve vzduchu.Kromě vojáků a velvyslance vezeme také další spolupracovníky, kteří nám v Afghánistánu pomáhali,i s jejich rodinami. Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování.Šli za hranici svých možností,aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí.

— Lubomír Metnar (@metnarl) August 17, 2021

„Afghánským tlumočníkům nepomáháme jenom s evakuací. V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu. Oni pomáhali nám a teď pomáháme my jim!“ píše se pak na profilu armády.

Afghánským tlumočníkům nepomáháme jenom s evakuací. V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu. Oni pomáhali nám a teď pomáháme my jim! pic.twitter.com/cIoNDIVjwo

— Armáda ČR (@ArmadaCR) August 17, 2021

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Dohromady tak podle Hamáčka Česko poskytne pomoc zhruba stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků.

Podle informací ČTK je situace na kábulském letišti extrémně složitá a nepřehledná, a to i kvůli přítomnosti Tálibánu. Na záchranu každého z evakuovaných musejí čeští diplomaté a vojáci vynaložit veliké úsilí. Zdůraznili to také Babiš i Hamáček, poděkovali za práci lidem, kteří zařizovali nastoupení evakuovaných v Kábulu do letadla. Podle Babiše tálibové bránili přístupu na letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …