Z Kyjeva: Nepřítel je nemilosrdný! Slova na popis hrůzy nestačí

16.04.2022 14:28

Ruská válka proti svobodné Ukrajině trvá již více než 50 dní. Obránci a obyvatelé Mariupolu dál trpí pod náporem ruské dělostřelecké palby, ve městě Buča pokračuje vyšetřování hrůzných ruských válečných zločinů, v Kyjevě, ale i v dalších městech, se v noci na dnešek ozývaly mohutné exploze. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc varuje celý svět, že Rusko může sáhnout k použití taktických jaderných zbraní.

Z Kyjeva: Nepřítel je nemilosrdný! Slova na popis hrůzy nestačí
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek pro CNN řekl, že „všechny země světa" by měly být připraveny na možnost, že ruský prezident Vladimir Putin může ve své válce na Ukrajině použít taktické jaderné zbraně.

„Měli bychom přemýšlet a nebát se. Nebát se, ale být připraveni. Ale to není otázka pro Ukrajinu, nejen pro Ukrajinu, ale pro celý svět, myslím,“ poznamenal Zelenskyj s tím, že možnost, že Putin nakonec sáhne k použití taktických jaderných hlavic, nemusí nastat, ale může.

Ruští okupanti se sice po neúspěšných pokusech o dobytí hlavního města Ukrajiny od Kyjeva z většiny stáhli, ale Rusové dál na třímilionovou metropoli útočí. Po posledním útoku je hlášen jeden mrtvý a několik zraněných.

„Jeden člověk byl zabit a několik zraněno při raketových útocích, které dnes zasáhly Kyjev,“ řekl starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Na jeho slova upozornila BBC.

Zdravotníci podle Klička dělali vše, co mohli, aby zraněným pomohli. Také protivzdušná obrana hlavního města podle starosty dělala, co mohla, ale „nepřítel je nemilosrdný“.

V podobném duchu mluví i Anna Busko, jedna z obyvatelek Kyjeva. Ačkoli se Rusové ve své většině od města stáhli, občané hlavního města rozhodně nežijí v klidu.

„Stále se bojíte každého zvuku, i když přichází z domu vašeho souseda,  nebo když někde bouchnou dveře auta. Třesete se a snažíte se to překonat. Žádná slova nedokážou popsat, jak je to děsivé,“ popsala život v hlavním městě Ukrajiny paní Anna.

Podle OSN od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 1900 civilistů. Jenže organizace varuje, že skutečný počet obětí bude mnohem vyšší.

Většina úmrtí a zranění byla způsobena ostřelováním a leteckými útoky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…