Z Litvy: Jediný Putin ohrožuje existenci Ruska. Rusové mají vymyté mozky, nevidí to

20.05.2022 18:11

Bývalý dlouholetý litevský ministr zahraničí a obrany Linas Linkevičius se jal vysvětlovat, co se teď musí stát s válkou na Ukrajině. Rusové coby útočníci mohou okamžitě přestat bojovat a jít domů, protože Ukrajina Rusko rozhodně neohrožuje. Pokud vůbec někdo ohrožuje Rusko, tak je to kremelský pán Vladimir Putin. Linkevičius však nezůstal jen u zaslání vzkazu Rusům. EU také dostala doporučení, co by měla dělat.

Z Litvy: Jediný Putin ohrožuje existenci Ruska. Rusové mají vymyté mozky, nevidí to
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Linkevičius v rozhovoru pro server Novinky.cz konstatoval, že nestačí jen říkat, jak stojíme na straně Ukrajiny a že ji podporujeme v její obraně před ruskou agresí. Podle exministra je třeba udělat jasný krok a Ukrajině co nejrychleji udělit status kandidátské země na členství v EU.  

„Musíme jim udělit status kandidátské země teď v červnu. To by byla upřímná reakce. To není o členství jako takovém, to trvá několik let, stačí se podívat na Turecko. Ale něco jim dát musíme, zaslouží si to. Nejenom morálně, ale i v dalších ohledech,“ zdůraznil exministr.

Vedle toho by také mělo ze strany NATO jasně zaznít, zda se Ukrajina stane členem Aliance. Ukrajina má ostatně zakotvené své členství v NATO v ústavě.

„Pokud Ukrajina v předvečer červnového summitu NATO řekne, že už do aliance nechce, pak se bezpochyby řadě našich spojenců uleví (...) Moje zdroje říkají, že se ambice vstoupit do NATO nevzdají,“ upozornil exministr. ... A pak to bude nepříjemná situace. Už slyším ty hlasy: ‚Pojďme se uklidnit. Neeskalujme to.‘ Ale to nikoho nepřesvědčí. ... Ale je tu ještě Moldavsko. Opět, žádná ochrana. Zamrzlý konflikt na svém území,“ prohlásil Linkevičius.

Členství v NATO se podle jeho názoru Ukrajina nevzdá už kvůli tomu, jak dopadla s tzv. Budapešťským memorandem. V něm se Ukrajina vzdala jaderných zbraní za příslib, že Rusko, USA, Velká Británie budou garantovat její celistvost.

„Signatáři tohoto dokumentu Ukrajince v podstatě zradili. Skupina zemí, nikoliv NATO, se v tom memorandu zavázala k jasným mezinárodním bezpečnostním zárukám. Rusko je porušilo, ale ostatní signatáři je nevymáhali,“ poznamenal exministr.

Vzkaz poslal i Rusku.

„Ruský svět je teď něco devastujícího, jako pandemie. Ale mají právo na existenci. Lepší by asi bylo Rusům říct, že je nikdo neohrožuje, ať jdou domů a sedí si tam. Nikdo by se jich stejně ani nedotkl, kvůli tomu, co spáchali. To je evidentní. ... Jediný člověk, který ohrožuje existenci Ruska, je Putin. Nikdo jiný nad zničením Ruska vůbec nepřemýšlí. On je ten, který zvažuje nukleární sebevraždu. To je ohrožení existence. Jenže to ti Rusové s vymytými mozky, většina z nich, nevidí,“ podotkl litevský exministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…