Z Německa útěk do USA. Kvůli plynu. Rusko skrytě obešlo všechny

07.02.2023 11:17 | Zprávy

V Česku se dodavatelé energií chystají snížit ceny. Ale dlouhodobý výhled pro Evropu není růžový. Dle ČT bude chybět až 30 miliard kubíků plynu. I přes pokles ceny na burze hodlají německé chemičky zavírat provozy a investovat v USA, protože v Německu nejsou konkurenceschopné. Američtí dodavatelé LNG si zase stěžují, že Evropané nechtějí uzavírat kontrakty kvůli ekologickým cílům. A i když sankce na ropu a plyn Rusko bolí, Moskva už našla řešení, jak je obejít.

Z Německa útěk do USA. Kvůli plynu. Rusko skrytě obešlo všechny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tanker na přepravu LNG

Na poli energetiky přicházejí pro Čechy zatím dobré zprávy. Jak informovala ČT, energetická společnost E.ON hodlá od poloviny února snížit cenu pod strop zavedený vládou. A to jak u elektřiny, kde plánuje snížení o šest procent pod strop, tak u plynu, kde se bude jednat o cenu osm procent pod zastropovanou úrovní. Nové ceníky prý připravují i další dodavatelé. Jedná se o reakci na pokles cen na burze.

„Od poloviny února bude mít více než milion našich stálých zákazníků ceny elektřiny i plynu pod vládou stanoveným stropem. Dostáli jsme navíc svým závazkům i vůči zákazníkům s fixovanými cenami, z nichž některé jsou v porovnání se současnou cenovou hladinou velmi nízké. Na cenách pod cenovým stropem tak budou v podstatě opět všichni naši zákazníci,“ uvedla generální ředitelka společnosti E.ON v Česku Claudia Viohl. Na snížení měly údajně vliv i úspory plynu, zákazníci dle ČT spotřebovali o 20 % méně plynu než minulý rok.

Podle zpráv agentury Bloomberg ovšem není vše růžové. Pád cen na burze skutečně vzbudil optimismus, že to nejhorší ohledně energetické krize již pominulo. Ale pro průmysl a velké podniky je už příliš pozdě. Firmy jako BASF, Dow nebo Lanxess se připravují na to, že škrtnou tisíce pracovních míst a budou investovat jinde, než v Německu. A to proto, protože neočekávají, že Berlín dokáže zajistit energie v cenách, jaké platily za ruský plyn.

 „V Německu už nejsme konkurenceschopní,“ pravil ředitel chemičky Lanxess Matthias Zachert na konferenci pořádané deníkem Die Welt. Firma hodlá udržet svou továrnu v Severním Porýní-Vestfálsku v provozu. „Ale investice do dalšího růstu budeme směřovat do konkurenceschopnějších lokací, jako jsou Spojené státy,“ uvedl Zachert dle Bloombergu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už to jede , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Cidrych , 07.02.2023 12:01:08
Dám Vám informaci .Myslíte si že němečtí obchodníci si nechali vzít obchody s Ruskem ? Merkelová neměla šanci a němečtí obchodníci jeli dál. To jen čeští někteří obchodníci reagovali na bojkot obchodu s Ruskem na pokyn Fialové vlády a stop vývoz. Tak si zavřeli obchody s Ruskem a na jejich uvolněná místa , nastoupili němečtí obchodníci a jedou si vesele dál. Fialova vláda je vláda ekonomických zločinců ,které podpořila česká vlastizrádná svoloč. Tak si Češi nakáleli do vlastního hnízda a nadělili si zdražení všeho .Češi si zvolili vlastní likvidaci. Ale vzrůstá nespokojenost českých vlastenců ,přes 80 000 nespokojených s fialovou vládou .Proto se nás snaží umlčet formou dehonestováním, zavíráním, vyhrožováním. Traktorista Jurečka pomáhá rozšiřovat řady nespokojených s tou svou nabídkou do důchodu v 68 letech .Není normální jsem v důchodu od 63 let práce na šachtě v lomu ,montážích a v 70 letech jsem rozhašený ,že nevím co dřív na svém zdraví hasit. Tělo je opotřebované v lomu pět let práce s kamenem to se té fialové svoloči s tulení nemocí nemůže stát. Ti si přidají na platech a kde na to máme brát ? Okrádají nás kam se člověk podívá. Nechápu jednu věc. Co se ještě musí stát aby se český národ probudil. Ve Francii stávka při zmínce 65 let a u nás ?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…