Z Německa ve čtvrtek vyjede poslední vlak s českou naftou

21.11.2017 12:43

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vyjede ve čtvrtek poslední vlak s českou naftou. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Česko mělo v Bavorsku naftu v hodnotě přes miliardu korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Švagr dříve uvedl, že přeprava veškerého paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun.

Z Německa ve čtvrtek vyjede poslední vlak s českou naftou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Loni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD), a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě ČR získala naftu zpět. Všechnu původně uloženou naftu si ale Česko z Německa neodveze. Z měření, které provedli v prosinci roku 2014 němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti evidenčnímu stavu. Kolik přesně nafty chybí bude podle správy možné říci až po odjezdu posledního vlaku.

„Mohu potvrdit, že poslední vlak s naftou vyjede z Německa tento čtvrtek. Skončí tím největší logistická operace v historii Správy státních hmotných rezerv. Zatímco jiné podobné úřady v zahraničí cvičí přesun pohonných hmot papírově, my jsme si vyzkoušeli přesun desítek milionů litrů nafty v reálných podmínkách,“ řekl dnes ČTK Švagr.

Transport nafty začal loni v říjnu. Dopravu paliva do ČR zajišťuje státní distributor paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Čtvrteční vlak bude celkově šedesátým.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr poté několikrát uvedl, že předchozí vedení správy neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala. Insolvenční správce Viktoriagruppe české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…