Z Pentagonu přímo na Tchaj-wan. USA posílají, ale tají se co

29.07.2023 20:20 | Monitoring

USA oznámily zaslání balíčku vojenské pomoci v hodnotě 345 milionů dolarů na Tchaj-wan. Přesný obsah balíčku zůstává s ohledem na vztahy USA a Číny utajován. Podle agentury Reuters můžou být jeho součástí drony MQ-9. Tchaj-wan Spojeným státům poděkoval za jejich „pevný bezpečnostní závazek“.

Z Pentagonu přímo na Tchaj-wan. USA posílají, ale tají se co
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Administrativa prezidenta USA Joea Bidena v pátek představila balíček zbrojní pomocí Tchaj-wanu v hodnotě 345 milionů dolarů. Balíček je první části z celkové částky jedné miliardy dolarů, které Spojené státy v roce 2023 na pomoc Tchaj-wanu vyčlenily, informovala agentura Reuters.

Zmíněný balíček má být na Tchaj-wan převeden přímo ze zásob Pentagonu a stává se tak prvním případem, kdy USA využily nové pravomoci Kongresu k převodu vojenského vybavení přímo z inventáře Pentagonu na Tchaj-wan.

„Bereme naše povinnosti vůči Tchaj-wanu a zlepšování jeho obranných schopností velmi, velmi vážně,“ uvedl mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.

Podle zpravodajského webu Politico tento krok Bílého domu s jistotou rozzlobí Čínu, vzhledem k tomu, že Washington se s Pekingem pokouší obnovit dobré vztahy. S ohledem na Čínu nicméně nebyl zveřejněn přesný obsah balíčku. Nejmenované zdroje pro Reuters však uvedly, že součástí balíčku by měly být čtyři neozbrojené průzkumné drony MQ-9.

Obsah balíčku blíže neodhalil ani Tchaj-wan. Tchajwanské ministerstvo obrany poděkovalo Spojeným státům americkým za „pevný bezpečnostní závazek“ a v oficiálním prohlášení dodalo, že vzhledem k „nevyslovené dohodě“ s USA nebude podrobnosti balíčku komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…