Z Visegrádu vzniká česko-polský pakt. Maďarsko se na válku dívá trochu jinak, shodli se experti

14.05.2022 9:20

Skupina čtyř států střední Evropy – Česka, Maďarska, Polska a Slovenska – známá jako Visegrádská čtyřka (V4), se událostmi a ruskou invazí na Ukrajině v budoucnu výrazně promění. O tom na serveru Echo24.cz debatovali europoslanec Alexandr Vondra (ODS), ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj a Oliver Adámek, novinář a správce facebookové stránky Co se děje v Maďarsku? Podle nich se rodí česko-polský pakt.

Z Visegrádu vzniká česko-polský pakt. Maďarsko se na válku dívá trochu jinak, shodli se experti
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Zatímco Polsko, Česko a Slovensko se postavily za Ukrajinu, dodávají jí ve velkém zbraně a poskytují další pomoc – Maďarsko odmítlo povolit transporty zbraní přes své území, do války nechce být vůbec zapojováno.

Podle Adámka svým postojem Maďarsko otevřeně říká, že hájí jenom svoje zájmy za každou cenu. „V Česku a Polsku samozřejmě zaznívá to, že když pomáháme Ukrajině, bráníme i sebe, nenecháváme tuto válku dojít k nám. Maďarsko se na to dívá tak, že my tu válku nenecháme dojít k nám tím, že se od ní budeme distancovat,“ podotýká.

  • Původní zdroj ZDE

Vychází to i ze vztahu Maďarska s Ukrajinou, který poslední čtyři roky byl hodně napjatý kvůli právům Maďarů v Zakarpatsku. „Nepřeceňoval bych tyto spory Maďarska s Ukrajinou, ale určitý podíl na tom mají taky. Ty vztahy nebyly dobré již před válkou,“ zmínil.

Ruczaj připomněl, že Ukrajina je země, která je nám nesmírně blízká, historicky, kulturně, mentalitou. Polsko už před začátkem nynějšího konfliktu mělo víc než milionovou ukrajinskou menšinu, která vznikla v posledních letech. „Proto je ta válka společností nesmírně emočně prožívána. Neexistuje síla, která by říkala, že Ukrajině se nemá pomáhat, že Polsko se v tom nemá angažovat,“ říká.

Diskutovatelná je podle něj pouze míra této angažovanosti. „Politické síly se spíš navzájem kritizují, kdo udělal, nebo teď dělá, příliš málo, než aby se tam střetával pohled pomáhat/nepomáhat,“ upozorňuje.

Válka na Ukrajině podle zúčastněných debatérů proměnila Visegrádskou čtyřku a zavdala počátek zrodu česko-polského paktu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…