Z minulosti Koudelky: Co možná nevíte o muži, který prý psal amnestii

07.05.2013 12:12

Expert na ústavní právo a právník Zdeněk Koudelka, kterého bývalý poradce exprezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf označil za spoluautora kontroverzní lednové amnestie, je, dalo by se říct, známou mediální hvězdou. Velmi rád a často se totiž vyjadřuje k různým politickým událostem. Šťouchnul třeba i do Lenky Bradáčové v souvislosti s kauzou exhejtmana Davida Ratha a zkritizoval protesty po inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana.

Z minulosti Koudelky: Co možná nevíte o muži, který prý psal amnestii
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Zdeněk Koudelka se velmi rád veřejně vyjadřuje a svá prohlášení rozesílá médiím. Šokoval například v kauze Rath a jako jeden z mála se zastával novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause. Z jeho projevu je také zřejmé, že nemá příliš v lásce vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Nyní je jeho jméno skloňováno právě v souvislosti s amnestií. Právník Pavel Hasenkopf Koudelku totiž označil za spoluautora kontroverzní abolice. Verze, která se stala základem pro konečné znění amnestie, byla prý odeslána z jeho počítače na Ministerstvu spravedlnosti, kde působí jako stážista.

Amnestie se zastal, ale prý ji nenapsal

Ačkoli Koudelka prohlásil, že článek amnestie, který zastavuje dlouho se táhnoucí kauzy, nepsal, s amnestií jako takovou vyjadřuje od počátku svůj souhlas. Klaus prý díky ní zachránil Česko před ostudou, naznačil například v lednovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Koudelka tehdy uvedl, že prezident Václav Klaus vypsáním amnestie zabránil tomu, aby ti, kteří jsou stíháni nepřiměřeně dlouho, žalovali český stát u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Takový proces by podle něho vyhráli.

Zastal se Zemana

Po inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana se vzedmula vlna protestů zejména kvůli výrokům na adresu novinářů. I v tomto případě vystoupil Koudelka se svým veřejným prohlášením. Podle něj má prezident jednoznačně právo říci, že značná část novinářské obce patří mezi "ostrovy negativní deviace", se kterými by se mělo bojovat.

Koudelka připomněl, že svobodu slova nemají jenom novináři, ale i všichni ostatní, prezidenty nevyjímaje. "Svobodní ve svých projevech byli i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, byť se to mnohým nelíbilo," napsal právník.

Prezidentská funkce je podle něj navíc výraznou státnickou funkcí, jak ústavní expert píše v dalším vyjádření pro média v souvislosti s kompetenčním sporem o jmenování velvyslanců, který se rozhořel mezi Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Ústava podle Koudelky dává právo jmenovat velvyslance prezidentu republiky. To, že kandidáty vybírá Ministerstvo zahraničních věcí, je dáno pouze zvykem.

"Nese-li prezident právní odpovědnost za určité rozhodnutí, má svobodu jednání, zda jej učiní či ne. Protože i za jmenování velvyslance může být pohnán před Ústavní soud, logicky chce jmenovat lidi, které považuje za schopné danou funkci zastávat," zastal se právník Zemana i v tomto ohledu.

Naznačil, že Rath má šanci na zrušení verdiktu

Zdeněk Koudelka se vyjadřoval i ke kauze obviněného exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. V květnu loňského roku pro ParlamentníListy.cz naznačil, že poslanec má šanci na zrušení verdiktu. Podle experta na ústavní právo by bylo nezákonné, kdyby se případ projednával na jiném státním zastupitelství než tam, kde se stal trestný čin, tedy ve středních Čechách.

Z trestního spisu podle advokátů vyplývá, že jeho trestné činy se měly stát ve středních Čechách. Je proto otázka, z jakého důvodu byl případ předán ústeckému státnímu zastupitelství. Rathovi advokáti chtěli tuto místní příslušnost napadnout a Koudelka se jich zastal. Podle něj je sice možné, aby v místní příslušnosti došlo k výjimce, ta by ale musela být odůvodněná. "Výjimky ze zásady jsou možné, nesmí být však svévolné. Trestný čin se má vyšetřovat a soudit tam, kde se stal," dodal tehdy právník.

Šťouchanec do Lenky Bradáčové

V souvislosti s Rathovou kauzou právník neušetřil ani vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Dozorující státní zástupce Jiří Pražák podle něj podléhá jiné státní zástupkyni - Bradáčové. "Je to nezvyklé. Dozorující státní zástupce nese odpovědnost za zákonnost jím dozorované věci. Podléhá sice dohledu svých nadřízených, ale to jej nezbavuje odpovědnosti. Naprostá většina dozorujících státních zástupců řeší věci samostatně," řekl.

Na blogu na Aktuálně.cz také připomněl názor Nejvyššího správního soudu z kauzy Vlastimila Rampuly, že státní zástupci nemají být neodpovědné loutky v rukou svých nadřízených, ale nebojácní profesionálové. V této souvislosti upozorňuje, že Radek Bělor, první ze státních zástupců, kteří dozorovali kauzu Rath veřejně prohlašoval, že byl pod "ochrannými křídly" místopředsedkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí Lenky Bradáčové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…