Z pražského dopravního podniku se podle Lásky vyváděla až miliarda ročně

15.02.2014 7:55

Podle advokáta a bývalého pražského vyšetřovatele Václava Lásky mohla být z Dopravního podniku hlavního města Prahy nelegálně vyvedena až miliarda korun ročně. Podniku se tak dotýká nejen kauza provizí z tisku jízdenek, kvůli níž byl ve čtvrtek zadržen a obviněn lobbista Ivo Rittig, ale i řada dalších pochybných zakázek.

Z pražského dopravního podniku se podle Lásky vyváděla až miliarda ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Nynější postup detektivů vůči kmotrům typu Ivo Rittiga je podle advokáta Lásky jen další kapitolou. „To, co dnes dělá policie, je taková druhá vlna,“ řekl Právu Láska. V první vlně policie údajně obvinila ty, o nichž si myslí, že uzavřeli pro dopravní podnik nevýhodné smlouvy, nyní se jedná o legalizace výnosů z trestné činnosti.

Princip praní peněz byl prý stejný i u ostatních kauz. „Byla vybudována jedna struktura zahraničních firem, které peníze praly, a ta byla společná pro všechny skutky podvodné činnosti dopravního podniku,“ dodal Láska. Podle ředitele Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky se platily stamilionové částky za marketingové služby. „Dále šlo o rekonstrukci vestibulů metra, SMS jízdenky, bezpečnostní systém,“ popsal.

Podle Václava Lásky mohla být z podniku nelegálně vyvedena až miliarda korun ročně. „Je to můj laický odhad. Nejde totiž jen o Ivo Rittiga, byly tam dvě až tři takové skupiny, které se na trestné činnosti podílely. Jsou to osvědčená jména, která obíhají médii,“ uvedl Právu Láska.

Na slova Lásky dojde

Láska před dvěma lety popsal rozsáhlou síť smluvních vztahů, kterými byl dopravní podnik tunelován. Na základě podaných trestných oznámení bylo obviněno několik osob včetně exředitele Dvořáka. Ten s obviněními zásadně nesouhlasí.

V rámci analýzy Láska popsal způsob, jakým se výnosy z trestné činnosti v dopravním podniku „praly“. Uvedl, že se na podvodech podíleli i advokáti. Za to dostal Láska od České advokátní komory pokutu 200 tisíc korun za znevažování dobrého jména české advokacie. Nyní je advokát David Michal jedním ze čtveřice, kterou ve čtvrtek zadržela policie, včetně Rittiga. „Policie tohoto advokáta zatkla a obvinila z legalizace výnosů trestné činnosti v souvislosti s pražským dopravním podnikem. Obvinění není ještě výrok o vině,“ napsal na Facebook Láska a dodal: „Na má slova dojde.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…