Z přeplněných ubytoven do přeplněných bytů: Časovaná bomba tiká dál, varuje server

08.02.2015 7:40

Server Týden.cz mapuje proměny, které v "byznysu s chudobou" vyvolaly zásahy státu. Majitelům ubytoven se už tolik nevyplatí v ubytovnách držet co nejvíce nájemníků, protože stát již nevyplácí příspěvky na hlavu, ale na obytnou plochu. Spekulanti ale přišli na nový způsob, jak vydělat, skupují levné byty a do těch často stěhují i nepřizpůsobivé spoluobčany.

Z přeplněných ubytoven do přeplněných bytů: Časovaná bomba tiká dál, varuje server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Panelový dům

Ubytovny pro sociálně slabé, případně nepřizpůsobivé občany, bývaly bezmála zlatým dolem, dokud stát vyplácel příspěvky těmto lidem tzv. na hlavu a nikoli na byt. To už se však změnilo a podnikatelé, kteří z ubytoven doposud těžili, hledají nové cesty, jak si udržet vysoké příjmy. O jedné z možností, která se pomalu rozmáhá, informuje Týden.cz.

I nepřizpůsobiví se začínají stěhovat do levnějších bytů, které skupují spekulanti např. na severu Čech. Problém pak nemusí být jen v tom, že tito nájemníci dělají ve svém novém bydlišti nepořádek, mohou dostat do problémů i další občany, jestliže bydlí v družstevním bytě. Přímo za časovanou bombu to označila Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

"Pokud se dostane menší družstvo nebo společenství vlastníků kvůli jednomu nebo několika majitelům bytů do problémů, může to podle ní mít katastrofální následky i pro ostatní obyvatele. Společenství nebude mít na energie, bude odpojeno od rozvodů vody, plynu či elektřiny a byty budou neprodejné," upozorňuje server.

Obsáhlejší informace k tématu najdete v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…