Z řadového agenta KGB až na vrchol vládní pyramidy: Car Putin knižně

27.04.2016 12:14

Ve své knize Nový car: Vzestup a vláda Vladimira Putina předkládá americký novinář Steven Lee Myers, bývalý dopisovatel New York Times v Moskvě, barvitý obraz muže, který se z řadového agenta KGB vyšvihl až na vrchol vládní pyramidy – stal se ruským prezidentem. Autor v důkladně rešeršovaném příběhu sleduje Putinův vzestup od řadového agenta KGB do nejvyšších pater ruské politiky. Rozebírá Putinovu rodinu a dětství, jeho vytoužený nástup ke KGB i velké rozčarování po roce 1989.

Z řadového agenta KGB až na vrchol vládní pyramidy: Car Putin knižně
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Stěžejní kapitoly knihy sledují Putinův pozvolný kariérní růst v chaosu 90. let., kdy Putinova kariéra nabere nečekaný směr díky práci v aparátu prezidenta Borise Jelcina. V líčení Putinovy prezidentské éry Myers zachycuje jak přerod nenápadného muže v pozadí v rozhodného státníka během druhé čečenské války, nastartování hospodářského vzestupu Ruska, tak zrod autoritářských tendencí jeho vlády, podřízení médií i soukromého byznysu, propojení politiky se státními firmami. S krátkou přestávkou v roli premiéra se rodí “nový car”.

Výsledkem Myersova snažení je přesvědčivý a živý psychologický portrét člověka, jehož prvotní motivací je zachování zdání autority za každou cenu, člověka, který nedává najevo slabost, který improvizuje i chladně kalkuluje a u něhož se cílevědomost váže s výkonností a flexibilitou.

Steven Lee Myers je americký investigativní novinář, který od roku 1989 pracuje v listu The New York Times. Od roku 2002 strávil během dvou pobytů více než sedm let jako zahraniční korespondent v Rusku a referoval o druhé čečenské válce, ukrajinské oranžové revoluci, zimní olympiádě v ruském Soči i anexi Krymu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

15:43 Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který má ve stínové vládě ANO na starosti vědu, p…