Z tohoto obřího projektu mohou Rusové vytěžit desítky miliard. EU může jenom závidět

06.04.2015 19:02

Státní informační kolos Rossija Segodňa pořádal diskusi, kde se analyzovaly výsledky průzkumu moskevského Institutu pro regionální otázky v oblasti Arktidy s ohledem na těžbu ropy a plynu. Podle expertů by měly projekty v této severní oblasti pokračovat i přes sankce a tíživou ekonomickou situaci.

Z tohoto obřího projektu mohou Rusové vytěžit desítky miliard. EU může jenom závidět
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Ředitel EurAsEC Institutu Vladimir Lepechin, prezident Institutu pro národní strategii Michail Remizov a zástupci médií a dalších vládních i nevládních organizací se shodli na tom, že těžba ropy bude i v budoucnu hlavním hnacím motorem ekonomického rozvoje Arktidy. Experti zdůrazňovali především nutnost modernizovat infrastrukturu a inovaci společností. Offshorové projekty v Arktidě jsou podle nich klíčovou součástí ruské ekonomiky, díky kterým se Rusko může stát vůči ostatním zemím ještě konkurenceschopnější.

Téměř 75 % účastníků diskuse vyjádřilo přesvědčení, že rozvoj těžby nerostných surovin v oblasti má velký potenciál stát se klíčovým atributem pro rozvoj vzdálených ruských oblastí. Lepechin poukazoval během diskuse na to, že většina expertů se shodne na nutnosti pokračovat v rozvoji Arktické oblasti, ovšem za nejdůležitější považuje on sám, kde konkrétně a jakým způsobem tak učinit. Sám navrhl tři možnosti, jež připadají pro severní oblasti v úvahu.

První z nich předpokládá maximální výdaje do vznikajících projektů a v současné době je také tato varianta realizována. V úvahu však připadá i snížení těchto výdajů, které bere v potaz ekonomické sankce a nedostatek financí. Třetí možností je podle Lepechina pokračovat ve výzkumu, ale kromě ropy a plynu se zaměřit i na cín, zlato, platinu a další vzácné kovy. Michail Remizov hovořil o tom, že nejlepší variantou pro Arktidu je nejenom pokračovat v průzkumných projektech, ale také se zaměřit na znalostní projekty. Připustil ovšem, že je v každém případě nutné disponovat dostatečnými finančními prostředky.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Rusko v posledních měsících omezuje celou řadu nákladných projektů v mnoha oblastech. Velká část expertů na tomto diskusním fóru však varovala před snižováním investic v Arktidě. Rusko by podle nich nemělo nechat tak slibně vyhlížející území ladem. Za potřebné považují, aby Rusko dokázalo přilákat další země do své Arktické rady, jejímž hlavním partnerem je v současné době Norsko. Podle jejich názoru je žádoucí, aby po opadnutí současného napětí se Západem Rusko pokračovalo v úzké technologické spolupráci se Spojenými státy a Kanadou. Tyto dvě země sice zaujaly vůči Rusku nejtvrdší postoj, ale podle mínění expertů tomu tak nebude navždy. 

„Domnívám se, že hlavními partnery by se v tomto ohledu měly stát země sdružené v Eurasijské hospodářské unii. Zapomenout bychom ale určitě neměli na členské státy BRICS a SCO. Osobně bych rád v Arktické radě viděl také Čínu,“ uvedl Lepechin. Michail Remizov z Institutu pro národní strategii zase soudí, že prvním krokem vedoucím k dosažení cílů by mělo být jasné stanovení priorit. „Rusko musí oblast Arktidy i nadále prozkoumávat. Jde však o velmi nákladný projekt a za současné politické a ekonomické situace je nutné pečlivě zvažovat, kterému projektu dát přednost,“ prohlásil Remizov. 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…