Z tohoto průzkumu veřejného mínění kancléřka Merkelová radost mít nebude

06.05.2016 16:55

Internetový server The Local přináší výsledky průzkumu veřejného mínění, který patrně příliš nepotěší kancléřku Angelu Merkelovou a vůbec celou německou vládu. Průzkum ukázal, že sociální vazby mezi příslušníky muslimské menšiny a většinovou společností jsou velmi slabé.

Z tohoto průzkumu veřejného mínění kancléřka Merkelová radost mít nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

Německá vláda spolufinancuje desítky neziskových organizací, které se pohybují v oblasti „integračního byznysu“. Cílem mnoha projektů je mimo jiné posílit sociální vazby mezi prozatím většinovou německou populací a muslimskou menšinou: Jak ovšem ukazuje průzkum veřejného mínění realizovaný společností YouGov pro tiskovou agenturu DPA, snaha vlády a neziskovek mezi obyčejnými Němci příliš velké pochopení nenachází.

Průzkum probíhal mezi 25. a 27. dubnem na reprezentativním vzorku 2020 lidí s cílem zjistit, jak se Němci dívají na islám a své muslimské spoluobčany. Téměř dvě třetiny z oslovených respondentů uvedly, že nezná žádného muslima osobně. Tak vysoké číslo podle expertů signalizuje, že v Německu existují dvě paralelní společnosti, které nežijí spolu, ale spíš vedle sebe. Příznivější je z situace mezi mladými Němci, z nichž uvedla téměř polovina, že se pravidelně stýkají se svými muslimskými vrstevníky.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak uvádí The Local, počet muslimských přátel dle průzkumu úzce souvisí s úrovní vzdělání. Mezi vysokoškoláky uvedlo 42 % respondentů, že se přátelí s muslimy, zatímco u osob s nižším vzděláním to bylo pouze 28 %. „Tento trend ukazují i naše vlastní průzkumy. Lidé s vyšším vzděláním jsou obecně více otevření vůči setkávání se s rozdílnou kulturou a zvyklostmi. To samé platí o lidech s vyššími příjmy,“ uvedla Cornelia Schu z German Foundations for Integration (SVR).

Průzkumy rovněž ukázaly, že průměrný Němec nemá příliš informací o islámu. Více než padesát procent oslovených nemuslimů připustilo, že příliš netuší, co je hlavní náplní islámu. Pětina z nich potom konstatovala, že o islámu neví vůbec nic. Přes osmdesát procent respondentů dále uvedlo, že nikdy nebyli v mešitě, byť ty pořádají od roku 1997 pravidelné dny otevřených dveří ve snaze otevřít se více většinové německé populaci.

Průzkumu se ovšem zúčastnili také němečtí muslimové, kteří podle svých odpovědí vědí o křesťanství přece jenom více než Němci o islámu. Téměř sedmdesát procent z nich se vyjádřilo v tom smyslu, že mají dobré nebo velmi dobré znalosti o křesťanství. „V Německu žije v současné době asi čtyři miliony muslimů, z nich do země většina přišla ve druhé polovině minulého století. Jen dvě procenta z německých muslimů žijí v bývalém NDR,“ píše The Local.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…