Z webu Prahy zmizí záznamy z jednání. Úřad to zatrhl

25.10.2011 20:06 | Zprávy

Pražané již na internetu nenajdou záznamy z jednání jejich zastupitelstva. Magistrát se je rozhodl stáhnout na základě pokynu Úřadu pro ochranu osobních, který stávající praxi zveřejňováním označil za nepřípustnou. Stejná instituce již v minulosti pokárala řadu obcí, které záznamy jednání – často s daty konkrétních lidí -na web nezákonně umisťovali. Pražský magistrát nicméně bude i nadále zveřejňovat přímé přenosy ze schůzí, na něž se zákaz nevztahuje.

Z webu Prahy zmizí záznamy z jednání. Úřad to zatrhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti koalici ODS a ČSSD na magistrátu

Úřadu pro ochranu osobních údajů se nelíbí, že obrazové a zvukové záznamy z jednání zastupitelstva se na internet umisťují v anonymizované podobě. "Na rozdíl od textové informace, kterou lze anonymizovat při jejím parafrázování, audiovizuální dokument by musel být anonymizován v obrazové i zvukové složce, což by značně snižovalo jeho informační hodnotu," argumentuje ÚOOÚ v tiskové zprávě.

Magistrát: Rozhodnutí musíme respektovat

Magistrát bude i nadále vysílat živé přenosy z jednání. Audiovizuální záznamy však nově poslouží jen jako pomůcka při pořizování zápisů ze schůzí. Skladovány budou jako dokumenty podle zákona o archivnictví. "Chápeme, že nezveřejňování záznamů z jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy omezí rozsah informací pro veřejnost. Stanovisko úřadu ale musíme respektovat," vyjádřil se mluvčí magistrátu Martin Trnka.

Čtěte také:
Na webu Prahy už nebudou k dispozici záznamy z jednání Zastupitelstva
Praha: Rada dnes schválila zásady pro programy prevence kriminality na příští rok
Rada hl. m. Prahy schválila novou Protikorupční strategii města

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…