Za Haška se politikařilo, já budu jiná, slibovala v rozhlase nová šéfka Asociace krajů

12.12.2016 17:45

Hejtmanka Karlovarského kraje a šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová usedla do křesla pro hosta v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Zkritizovala svého předchůdce ve funkci Michala Haška (ČSSD), za jehož časů se prý v asociaci politikařilo. Dala také jasně najevo, že se co nejdříve obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku a bude se ptát na to, kde vzít peníze na vyšší platy pro řidiče autobusů.

Za Haška se politikařilo, já budu jiná, slibovala v rozhlase nová šéfka Asociace krajů
Foto: archiv Jany Vildumetzové
Popisek: Jana Vildumetzová

Jako starostka a náměstkyně ministra vnitra věří, že zvládne řízení Asociace krajů ČR. Přála by si, aby tato organizace fungovala jako apolitická. „Já si myslím, že asociace krajů by měla hájit zájmy všech krajů a jejich obyvatel. Já si myslím, že pokud Asociace krajů vydá prohlášení, že by měl být dovolán ministr dopravy, tak to je politický krok, který podle mého názoru asociace dělat nemá,“ vyjádřila názor Vildumetzová. Podle ní jde o politikaření, které ona nehodlá trpět.

Nová šéfka asociace tu poukázala na prohlášení asociace ještě pod vedením Michala Haška (ČSSD), kde kraje usilovaly o více peněz na opravu silnic druhých a třetích tříd. A jestliže jim je ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO dát nechtěl, měl podle názoru Haška a jeho kolegů odejít. Vildumetzová něco takového odmítá. Asociace by měla vydávat politická prohlášení v okamžiku, kdy to schválí celá rada asociace.

Svým kolegům také slíbila, že se s nimi podělí o úkoly, které má asociace před sebou. Každý hejtman bude mít na starosti nějakou oblast. Ráda by také dosáhla toho, aby Asociace krajů byla brána jako připomínkové místo k zákonům.

Asociace také přijala memorandum, že ve zdravotnických zařízeních zřizovaných kraji by mělo dojít k navýšení mezd pracovníků. „Kraje budou chtít, aby od 1. ledna došlo k navýšení platů o deset procent, tak je jasné, že kraje budou tohoto zvýšení chtít dosáhnout a chtějí mít jistotu, že na to prostřednictvím úhradové vyhlášky získají prostředky,“ konstatovala Vildumetzová.

Ještě větší problém podle Vildumetzové na kraje čeká v oblasti veřejné autobusové dopravy, protože je zde velký tlak na zvýšení platů řidičů. Některé kraje už uzavřely smlouvy na poskytování dopravních služeb a tady není možné obcházet zákon o veřejných zakázkách. „Musí se to řešit a musí se to řešit co nejrychleji,“ konstatovala dáma. Je připravena obrátit se i na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…