Za Sobotkou přijíždí Junckerův „komisař pro lepší regulaci“. Řekl třeba: Vám vadí židovský původ George Sorose. Místo jednoho uprchlíka nám dáte 6 700 000 Kč

13.06.2017 10:55

Po prezidentovi Evropské komise (EK) Jeanu-Claudu Junckerovi do Prahy dorazil také viceprezident EK Frans Timmermans, komisař pro „pro lepší regulaci, institucionální vztahy, právní stát a Chartu základních práv“.

Za Sobotkou přijíždí Junckerův „komisař pro lepší regulaci“. Řekl třeba: Vám vadí židovský původ George Sorose. Místo jednoho uprchlíka nám dáte 6 700 000 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka v posledních týdnech věnuje značné úsilí o sbližování s Evropskou unií a jejími představiteli. Po všech eskapádách, které euro v posledních měsících prodělalo, hovoří o nutnosti jeho přijetí. Vedle toho je podepsaný pod údajně společným článkem s Junckerem, kterého poslední dny hostil v Praze, a nyní do České republiky přijíždí i viceprezident Evropské komise Frans Timmermans, který zastává v komisi poněkud bizarní pozici „komisaře pro lepší regulaci“.

Bývalý nizozemský ministr zahraničí za Stranu práce, která je obdobou ČSSD a v posledních volbách utrpěla naprostý debakl, se stal druhým nejmocnějším mužem Evropské komise v listopadu 2014 a velmi často se vedle svých oblíbených regulací vyjadřuje k migrační krizi a státům, které z jeho pohledu nehájí tolik vzývané „evropské hodnoty“. Zejména jeho výroky na adresu Polska a Maďarska přivádějí tamější vlády do varu.

Před třemi týdny například podle maďarské tiskové agentury MTI Timmermans vyzval členské státy Evropské unie, aby se spojily proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a šéfovi polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawu Kaczynskému. „Členské státy by těmto politikům měly dát jasně najevo, že tyto hodnoty nejsou jen nějaká ozdoba. Evropská komise nemůže v hájení evropských hodnot zůstat sama.“

Zkraje května se zase pustil do Maďarska kvůli sporům Orbánovy vlády s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem a jeho Středoevropskou univerzitou. Timmermans obvinil Orbána a spol. z antisemitismu a konstatoval, že trnem v oku je jim především Sorosův židovský původ. Vláda ústy ministra zahraničí Pétera Szijjártó takto mířenou kritikou rázně odmítla a z Maďarska se dokonce ozvaly hlasy požadující Timmermansovu rezignaci.

Společně se šéfem Evropské komise Junckerem také patří Timmermans k nejtvrdším zastáncům uprchlických kvót. Byl to právě on, kdo do médií vypustil informaci, že státy odmítající uprchlické kvóty budou povinni za každého nepřijatého uprchlíka zaplatit 250 000 eur. „Evropská komise tak chce vyslat jasný signál o solidaritě. Jednotlivé státy si nemohou vybírat a rozhodovat, kdy solidaritu projevovat budou a kdy zase ne,“ uvedl dle serveru Politico Timmermans.

Timmermans příjíždí do Prahy, aby se účastnil třetího ročníku mezinárodní konference Prague European Summit. Vedle viceprezidenta Evropské komise na třídenní konferenci vystoupí také slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák či bývalý italský premiér Massimo d'Alema. Za českou stranu se konference účastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a premiér Bohuslav Sobotka coby nejvýše postavený účastník summitu. Mezi hlavní témata bude patřit údajná rostoucí politická radikalizace, brexit a vztahy Evropské unie s Ruskem a Spojenými státy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…