Za chvíli generál Koudelka: Estébák ho zastupuje, estébák ho vozí. Archivy promluvily

05.05.2023 12:32 | Kauza

Novinář Jan Hrbáček zvedá výstražný ukazováčkek před blížícím se jmenováním šéfa BIS Michala Koudelky generálem. Obavy v něm vzbuzuje skutečnost, že v jeho blízkém okolí působí dva příslušníci komunistické tajné policie Státní bezpečnosti. Zjistil to Ekonomický deník a dokládá to daty z Archivu bezpečnostních složek.

Za chvíli generál Koudelka: Estébák ho zastupuje, estébák ho vozí. Archivy promluvily
Foto: BIS
Popisek: Michal Koudelka

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Hrbáček připomíná problémy tajné služby v čele s Michalem Koudelkou. Například fatální úniky informací, provalené odposlechy v sídle prezidenta či nějakou dobu trvající cílené mediální úniky. Nyní k tomu přibývá i zjištění Ekonomického deníku, který demokratické tajné službě nedělá dobrou vizitku.

Více než 30 let po přechodu k demokratickému režimu země jsou v blízkém okolí ředitele tajné služby dva bývalí příslušníci komunistické tajné policie Státní bezpečnosti – první náměstek BIS Jan Pavlíček a osobní řidič ředitele Jiří Babic. Screeny jejich karet příslušníků StB deník zveřejnil.

Jan Pavlíček přešel podle informací z Archivu bezpečnostních složek po roce 1989 jako starší referent na Úřad pro ochranu ústavy a demokracie, později působil jako starší referent specialista ve Federální informační službě.

V BIS pak vedl například protiteroristický odbor. Pavlíček je nyní v BIS mužem číslo 2 – zastává post prvního náměstka. Pod tohoto náměstka spadá takzvaná operativa, analytika; v minulosti přitom nebyla taková koncentrace informací v tajné službě běžná.

Podle hned několika zdrojů Ekonomického deníku má Jan Pavlíček ještě i jiný problém – nedisponuje vysokoškolským vzděláním, nebo jím minimálně donedávna nedisponoval, pokud si jej nedodělal.

„Byla mu udělena takzvaná výjimka, jednou ze služby i odešel a byl znovu přijat, aby se problém s absentujícím vysokoškolským vzděláním vyřešil,“ sdělil Ekonomickému deníku jeden z několika zdrojů.

Jiří Babic je pak jako osobní řidič řediteli tajné služby Michalu Koudelkovi také hodně blízko. Babic hned po revoluci nastoupil podle zjištění Ekonomického deníku z Archivu bezpečnostních složek na Úřad pro ochranu ústavy a demokracie, později působil u ředitele inspekce Federální informační služby.

Zdroje ze služby před bývalými příslušníky BIS i přes prověrky, kterými disponují, varují: „Někteří z bývalých estébáků se stále chovají jako estébáci, ať už lidsky, tak prací s informacemi.“

„To, že i tak dlouhou dobu po příklonu k demokratickému režimu se v blízkosti ředitele tajné služby pohybují příslušníci nedemokratického ozbrojeného sboru, svědčí o velmi zvláštní personální politice služby a navíc lze tuto skutečnost přirovnat takřka k výsměchu. V čem jsou více než třicet let po sametové revoluci pro službu nepostradatelní?“ pokládá si Hrbáček otázku.

Rovněž podle některých badatelů nemají estébáci v Bezpečnostní informační službě co dělat. „Pokud ještě dnes v nějakých vrcholných funkcích ve zpravodajských službách působí příslušníci StB, tak to považuji za selhání. Je to v rozporu s tím, proč byly lustrační zákony přijímány. Pokud někdo v osmdesátých letech působil ve Státní bezpečnosti, zločinecké organizaci, která masivně porušovala lidská práva a byla pěstí dělnické třídy, jak se říkávalo, tak nemá ve vedení dnešních tajných služeb co dělat,“ dodal badatele Radek Schovánek z Muzea paměti XX. století a pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů.

Petr Pavel jmenuje na návrh vlády Michala Koudelku do hodnosti brigádního generála v pondělí. Obdobnému návrhu kabinetu jeho předchůdce Miloš Zeman v minulosti sedmkrát nevyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně estébáci vykročili na veřejnost., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 05.05.2023 12:51:23
Stejně už mají obšancované všechno, nejméně od "revoluce".

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…