Za co chvilkaři utrácejí po Minářovi? V říjnu toho bylo dost. Teď se jim ale kasa naplnila

16.12.2020 18:35

Jak se Milionu chvilek daří po odchodu Mikuláše Mináře? Kam v poslední době odcházejí peníze z transparentního účtu a kolik jich naopak přitéká? Více než půl milionu korun odešlo v říjnu z účtu spolku Milion chvilek pro demokracii na kampaň s názvem Odvaha volit. Ta vznikla v září a dala si za cíl zvýšit účast v říjnových krajských a senátních volbách. Peníze na kampaň odcházely i v listopadu a v prosinci – něco málo přes 50 tisíc korun. A před Vánoci se může Benjamin Roll široce usmívat - zájem lidí neutuchá.

Za co chvilkaři utrácejí po Minářovi? V říjnu toho bylo dost. Teď se jim ale kasa naplnila
Foto: repro YouTube kanál uživatele Lidé PRO
Popisek: Mikuláš Minář během představování svého nového politického hnutí Lidé PRO

Cílem kampaně údajně bylo pomocí speciálního webu vytvořit z podzimních voleb celospolečenské téma a dopomoci k tomu, aby se volební účast zvýšila alespoň o pět procent.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

Mluvčí a místopředseda spolku Benjamin Roll tehdy prohlásil, že podle něj „krajské a senátní volby nejsou jen přípravnou zkouškou před volbami sněmovními, ale také už ony samy výrazně ovlivní další směřování naší politiky. Pravidelně nízká volební účast při těchto volbách neodpovídá závažnosti pravomocí a vlivu krajských zastupitelstev a významu Senátu.“ V té době byl ještě předsedou Mikuláš Minář, který následně ze spolku odešel a založil si vlastní hnutí Lidé PRO a předsedá spolku PRO ČR.

Projekt Odvaha volit počítal s tím, že se zájemci prostřednictvím webu do kampaně zaregistrují a zapojí. Za finanční příspěvek dostávali placky, letáky, plakáty nebo tkaničky do bot s tematikou kampaně. „Spolek Milion chvilek pro demokracii v kampani vychází z myšlenky, že nestačí jít pouze volit, ale je nutné také aktivně přizvat ostatní, aby se k volbám připojili,“ říkali k projektu organizátoři.

Na webu mohli následně zájemci najít edukační materiály či videa, jež jim náležitě vysvětlí, jak jsou volby důležité. Každý registrovaný člen mohl na svém profilu plnit výzvy, kterými mohl napomáhat šířit odvahu volit. Kampaň spolek šířil přes své sociální sítě.

Peníze, které pak na projekt z účtu Milionu chvilek odcházely, byly určeny například ke konzultacím ke komunikaci a na procesní management, místní noviny či finance pro Českou poštu za rozvoz balíků, dopisů a materiálů. Nechyběly ani finance na balení a rozvážku objednávek, grafické práce či výrobu spotů. 

V říjnu tak z účtu odešlo více než půl milionu korun, za následující listopadové a prosincové období to bylo něco málo přes 50 tisíc korun. Šlo například o zpracování textů.

Financováním Milionu chvilek jsme se zabývali již v minulosti. V dosti nemilé situaci se ocitl spolek Milion chvilek například v červenci. Nejenže samotná opatření proti šíření koronaviru utlumila demonstrace, útlum k aktivistům přišel i po finanční stránce. A byl znatelný. Z loňských měsíčních příspěvků od podporovatelů, převyšujících milion, již zbyly jen vzpomínky v podobě výpisů z účtu. 

I v říjnu, kdy odešly peníze na projekt Odvaha volit, byly příjmy významně nižší než výdaje. V listopadu se pak bilance navýšila, kdy na účet přišlo více než 300 tisíc od štědrých dárců. To je srovnatelné se začátkem letošního roku. I tak jde ale o „drobné“ ve srovnání s loňským rokem, kdy tehdy jen za posledních prosincových dní přišlo více než 655 tisíc. Za loňský listopad pak dokonce na účtu přistálo od podporovatelů organizace přes milion korun (1 011 427 Kč). I díku tomu byla pořádaná v té době již druhá monstrózní akce na Letné. 

Dlouhodobým plánem Milionu chvilek prý je „podpora a kultivace demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…