Za krizí vlády stojí stará ODS a TOP 09, naznačil Kalvoda

19.04.2011 17:50

Někdejší vicepremiér advokát Jan Kalvoda na sebe nedávno znovu upozornil tím, že svou stížností k Ústavnímu soudu zrušil předčasné volby. Má co říct i dnes - Václav Klaus podle něj neohýbá Ústavu tak, jak se mu zlíbí, z Jana Kubiceho by mohl být dobrý ministr a za vládní krizi může "kmotrovská" ODS a nezúčastněná TOP 09.

Za krizí vlády stojí stará ODS a TOP 09, naznačil Kalvoda

Kalvodu překvapil výběr nestranického kandidáta do pozice ministra vnitra. "Je to velmi smutná zpráva," podotkl v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu. "Znamená to totiž, že si koaliční strany vzájemně nevěří."

Novým ministrem by se měl stát někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. "Výběr nového ministra je vždycky ošemetný. Pokud vyberete někoho, kdo má s resortem dalekosáhlé zkušenosti, je okamžitě podezřelý, že patří k těm "příliš informovaným". Naopak pokud je tam někdo, kdo neví nic, máte pochybnosti o jeho efektivitě."

Kdo by řekl, že detektivní agentura bude vykonávat detektivní činnost

Podle Kalvody byla celá vládní krize vyprovokovaná někým z prostředí "staré" ODS. "Aféra ABL byla připravená záminka," podotkl. "To, že se toho Nečas chytil a TOP 09 mu na to nic neřekla, to není vina Petra Nečase." Přiměl ho k tomu pravděpodobně někdo z té "staré ODS, hájící si kdysi opozičně získané pozice".

Samotná "škodlivost" bezpečnostní agentury ABL přijde Kalvodovy úsměvná. "Je rozdíl, když státní bezpečnostní služba (BIS) sleduje politiky mimo pověření, to je velice závažné. Ale soukromá bezpečnostní agentura? Je šokující, když se ukáže, že koná detektivní činnost na zakázku? Tím se přeci živí. Nemělo by nikoho překvapit, že detektivní agentura vykonává detektivní činnost. Natož aby z toho byl skandál."

Václav Klaus Ústavu neohýbá

Postoj prezidenta v rámci celé kauzy Kalvodu nešokoval, narozdíl od toho, jak Klausovi spílali mnozí jiní ústavní experti. "Touhy těch veřejně známých "odborníků", aby Ústava měla lhůty, to je nedorozumění. Předpokládá se přeci, že bude obecná a bude postupem času opředena zvyklostmi. Není to žádná spotřebitelská norma," vysvětlil.

"Václav Klaus dle mého názoru z hlediska ducha ústavy nebyl přistižen při jejím porušování. Do této situace přivedli prezidenta ti koaliční politici. Nečas odvolal ministry Věcí veřejných, tedy porušil koalici. A prezident má v takovém případě povinnost se zeptat, zda ještě platí koaliční smlouva. To mu Ústava nijak nezakazuje."

Čtěte:

Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice 

Paroubek trpce glosuje: Když Kubice, do vlády také Kajínek a Kožený 

Fízlování, mystifikace, úplatky. Politici působí na lidi jako stresor 

Bublan na jmenování Kubiceho: Všechno špatně. A taky je havlista

Foto: ČTK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…