Za kým jde profit z projektu Opencard. Je to snad Janoušek, ptá se Dienstbier

17.03.2013 14:05

V nedělních otázkách Václava Moravec České televize se nad problematikou pražské karty Opencard utkali pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a senátor Jiří Deienstbier (ČSSD). Svoboda zdůrazňoval, že kauzu firmy Haguess, která Open Card realizuje, má na starosti koaliční partner tedy TOP 09. Dienstbier k tomu poznamenal, že by vedení Prahy udělalo možná lépe, kdyby od projektu upustilo.

Za kým jde profit z projektu Opencard. Je to snad Janoušek, ptá se Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Karta Opencard stála více, než miliardu a čtvrt a již kvůli němu bylo obžalováno pět městských úředníků. Realizaci tohoto projektu již dnes nemá na starosti společnost Haguess, ale  firma EMONEY GROUP. Jejím výkonným ředitelem je však Petr Stránský, bývalý ředitel Haguess a zároveň externí spolupracovník magistrátu na projektu Opencard.  Informace o tom přinesl týdeník Euro.

Z jedné neprůhledné struktury na druhou

"Projekt je podezřelý od začátku. My nevíme, kdo je příjemcem profitu z tohoto projektu," poznamenal k tomu Dienstbier. Celé je to tak netransparentní, že by podle senátora bylo lepší, kdyby město od projektu ustoupilo. Není totiž jisté, zda může Praha projekt nějak ovlivnit a to na základě pro město nevýhodných smluv. "Takto neprůhledný projekt by neměl pokračovat. Z jedné neprůhledné struktury se to jen převedlo na druhou. Nevíme, jestli to ovládá někdo z okolí pánů Janouška, Hrdličky či Béma," pronesl také Dienstbier.

Svoboda k tomu poznamenal, že záležitost kolem projektu Opencard mají nyní na starosti politici z koaliční TOP 09 a pro něj samotného jsou informace o společnostech Haguess a EMONEY GROUP novinkou. Spoléhá však na to, že TOP 09 tuto situaci pečlivě monitoruje a jako primátor se neobává, že by on sám mohl být prověřován policií či obžalován. "V tuto chvíli takovou obavu nemám, zdůraznil." Nově uzavřená smlouva s firmou Haguess, respektive EMONEY GROUP, kterou podle Svobody Praha uzavřít musela, platí po dva roky, během nichž může město pracovat na nápravě.

Pražský primátor si však také neodpustil připomínku vůči samotnému Dienstbierovi vzhledem k Opencard. "Pan Dienstbier se vzdal svého zastupitelského mandátu v Praze, neboli to, co dnes povídá mohl realizovat jako zastupitel a je mi velmi líto, že to nedělá, protože by byl jeden z těch, se kterými by se mi možná dobře komunikovalo," posteskl si primátor. Dienstbier tuto připomínku odmítl s tím, že může sledovat vývoj kolem této předražené zakázky i z pozice senátora.

Ztrátu dopravního podniku 396 milionů město zřejmě zaplatí

Následně přišla řeč na situaci v dopravním podniku hlavního města Prahy, který vykázal ztrátu 396 milionů korun. Podle Svobody jsou problémy DPP historické, stejně jako tomu je v případe projektu Opencard a o případném doplacení ztráty bude jednat dozorčí rada, kde zasedají členové ODS i TOP 09.

Dienstbier primátorovo vyjádření korigoval. Já bych tady chtěl říct, že Praha doplatí jakoukoli ztrátu dopravního podniku, protože není nikdo jiný, kdo by ji doplatil, poznamenal senátor s tím, že firma je dceřinou společností hlavního města, které tak onu ztrátu zaplatí dříve či později.  Mohou to zaplatit buď pasažéři nebo hlavní město, nikdo jiný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…