Za laciný potlesk liberálního Západu...Václav Klaus, opoziční smlouva a výprask novinářům

08.07.2023 10:40 | Monitoring

MONITORING Druhý český prezident Václav Klaus se v myšlenkách vrátil o 25 let zpět a napsal pár slov k tzv. opoziční smlouvě, kterou přesně před čtvrtstoletím podepsal s tehdejším vítězem voleb Milošem Zemanem. Tvrdě zkritizoval především média. „Jejich namyšlená pýcha způsobená laciným potleskem liberálního Západu vedla k jejich prohře a k jejich zcela neadekvátní zlobě vůči těm, kteří s touto myšlenkou přišli,“ nešetřil ostrými slovy.

Za laciný potlesk liberálního Západu...Václav Klaus, opoziční smlouva a výprask novinářům
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

V textu uveřejněném na stránkách svého institutu si Klaus postěžoval, že tzv. opoziční smlouva patří k nejvíce démonizovaným ujednáním v české politice. Podle Klause zcela nezaslouženě.

„Tzv. opoziční smlouva – ač se dohoda ODS a ČSSD jmenovala ve skutečnosti úplně jinak – je jednou z nejvíce démonizovaných událostí našeho polistopadového období. Tato smlouva nebyla ničím jiným než písemným zformulováním podmínek podpory menšinové vlády ČSSD stranou, která ve volbách skončila na druhém místě a která se z důvodů velikých názorových rozdílů nemohla stát koaličním partnerem. Došlo k ní v okamžiku politického patu a nemožnosti sestavit standardní většinovou vládu. V tomto smyslu nebyla žádným revolučním řešením. Takových vlád bylo či dokonce je v Evropě více,“ zdůraznil Klaus hned v úvodu svého komentáře.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25760 lidí
Tuto smlouvu podle Klausova názoru kritizovala především média, která si ve své krátkozrakosti nedokázala představit, že by taková dohoda mohla kdy být uzavřena. Tak to vidí druhý český prezident.

„Jejich namyšlená pýcha způsobená laciným potleskem liberálního Západu vedla k jejich prohře a k jejich zcela neadekvátní zlobě vůči těm, kteří s touto myšlenkou přišli,“ nešetřil ostrými slovy.

Jediným cílem opoziční smlouvy přitom podle Klause bylo udržet demokracii, což se z Klausova pohledu také podařilo, Až po opoziční smlouvě se o slovo stále důrazněji hlásila postdemokracie, jejíž aktéři v čele s tehdejším prezidentem Václavem Havlem, lidovci a „elitářskou ODA“ dělali všechno pro to, aby poškodili ODS.

Klaus trvá na tom, že přesně toto se v časech opoziční smlouvy dělo a právě díky této smlouvě se prý podařilo udržet standardní demokracii se standardními politickými stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…