Za páteční střety s policií v Ostravě může být obviněno pět lidí

28.09.2013 10:19

Pět z jednadvaceti lidí, které policie v pátek zadržela při střetech radikálů a zejména těžkooděnců v Ostravě, je podezřelých z trestných činů. Obviněni budou podle policie v některých případech ještě dnes. Dalších 16 lidí zřejmě spáchalo přestupek. Kriminalisté zadržené vyslýchají, vyhodnocují natočené záznamy, řekla dnes ráno ČTK mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Za páteční střety s policií v Ostravě může být obviněno pět lidí
Foto: dsss.cz
Popisek: Olympijský vítěz Ota Zaremba s Tomášem Vandasem

Dav se po mítinku ultrapravicové DSSS pokusil dostat k ubytovně, kde žijí především Romové, v čemž jim policie bránila přehrazením cesty. V následných střetech bylo zraněno několik policistů i radikálů.

 "V noci jsme zadržené vyslýchali. V některých případech jsme museli počkat, až dotyčné osoby vystřízliví," uvedla Holčáková. Nyní je z trestných činů podezřelých pět lidí. Obviněni mohou být z útoku na úřední osobu, poškozování cizí věci či výtržnictví.

 Podle Holčákové se ale situace může změnit. Mohou přibýt další podezřelí z řad lidí, jež v pátek večer policisté nezadrželi. "Musíme vyhodnotit hodiny pořízených videozáznamů," vysvětlila mluvčí.

 Několik set lidí se pokusilo dostat k ubytovně, kde žijí Romové

Střety s policií, které skončily zadržením 21 lidí a zraněním několika policistů a demonstrantů, začaly v pátek večer po mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti. Několik set lidí se pokusilo dostat k ubytovně, kde žijí hlavně Romové. Policie jim v tom zabránila. Z davu začaly létat kameny, petardy či skleněné láhve. Nasazení těžkooděnci pak dav déle než hodinu vytlačovali a snažili se ho rozehnat. Pomáhali jim i městští policisté na koních či slzný plyn.

 "Evidujeme zranění tří policistů. V jednom případě je středně těžké a kolega je v pracovní neschopnosti. Jak dlouho potrvá léčení, nevíme. Další dva policisté jsou zraněni lehce. Všechna zranění způsobily házené předměty," uvedla Holčáková. Zraněni podle ní byli i dva demonstranti. V jejich případě jde o tržné rány.

 V pouliční bitky s policií se změnila i srpnová protiromská demonstrace v centru Ostravy. V této souvislosti policie obvinila už deset lidí, v ulicích jich tehdy zadržela 62. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel ČTK řekl, že srpnový a páteční zásah byl stejně náročný. "Musíme ale říct, že agresivita demonstrantů roste," řekl.

Kužel už dříve uvedl, že srpnový zásah stál přes milion korun, dalších 160.000 korun byla škoda na majetku policie. Na zásahu se tehdy podílelo 300 policistů, 21 z nich bylo zraněno, zranění utrpělo i několik radikálů. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…