Za pravdu se každý pere, vzkazuje Dienstbier Klausovi

18.10.2011 23:28

Prezident Klaus se brání a útočí na novináře. Zkorumpovaná policistka Radka Kadlecová mu pořádně zavařila. Její prohlášení o koupi milosti vyvolalo všeobecné zděšení. Skutečně si lze koupit něco tak závažného, jako je milost od prezidenta?

Za pravdu se každý pere, vzkazuje Dienstbier Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Přestože označuje obvinění za nesmysl, důvěra některých politických stran v hlavu státu strmě klesá. V pořadu ČT Události a komentáře o problému hovořili Jiří Dienstbier (ČSSD) a prezidentův poradce Jiří Tomáš Payne.

Sledujeme téma Klaus a milost

"To svědectví je svědectví jedné osoby. Já mám jednu paní, která už devět let prohlašuje, že jsem na ni najal nájemného vraha," zlehčuje tvrzení policistky Payne. Podle něj svědectví ženy hospitalizované na psychiatrii postrádá jakoukoliv váhu.

Neveřejná složka

Že by prezident udělil Kadlecové milost bez potřebných podkladů prezidentův poradce odmítá. Podle něj existuje k podkladům pro udělení milosti složka, která je neveřejná, kterou tvoří korespondence mezi odsouzeným a hlavou republiky. "Ty dokumenty jsou tajné, chráněné zákonem a nesmí být zveřejněny," řekl Payne.

Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier naopak návrh politických stran na možnost kontrasignace milosti podporuje. Odmítá hlasy kritiků, kteří tvrdí, že si tento návrh odporuje s principem institutu milosti.

Prezidentská milost je podle senátora postup, který by měl být naprosto výjimečný a většina důvodů pro udělení milosti je neoddiskutovatelná, například u osoby, která je jediným pečovatelem nemohoucího člena rodiny.

"Uražená reakce z Hradu nahrává myšlence, že tam nemusí být něco v pořádku," dodává Dienstbier, co si myslí o prezidentově údajné vině.

Karlovarská policistka Radka Kadlecová byla odsouzena za braní úplatků od cizinců, kteří žádali o pobyt v Česku. O tom, že její milost byla zaplacená, se zmínila psychiatrovi na klinice, kde byla hospitalizována poté, co se po svém odsouzení psychicky zhroutila. Případem se již zabývá policie.

Související:
Klaus prý omilostnil zkorumpovanou policistku. Za peníze, chlubila se
Klaus udělil milost lékařce, která falšovala neschopenky

Policie se začala zabývat Klausovou "zaplacenou" milostí policistce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…