Za problémy ruské ekonomiky prý nemohou jen sankce a ropa, ale ještě tato záležitost

19.12.2014 13:40

Timothy Ash z londýnské Standard Bank a známý komentátor politického i ekonomického dění spojeného s Ruskem rozebírá včerejší projev Vladimira Putina. Kritizuje jeho obviňování Západu a tvrdí, že za spoustu ekonomických obtíží si může Rusko samo.

Za problémy ruské ekonomiky prý nemohou jen sankce a ropa, ale ještě tato záležitost
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Ash míní, že prostřednictvím změny americké zahraniční politiky vůči Kubě posílá americký prezident signál i do Moskvy. „Barack Obama tím chce podle mého názoru Vladimiru Putinovi vzkázat, že Spojené státy mohou žít v míru a přátelství. A dokonce i s dlouho ostrakizovanou Kubou, takže by to samé měly zvládnout i Rusové s Ukrajinci,“ píše Ash a zároveň poznamenává, že ve včerejším projevu ruského prezidenta žádné náznaky napovídající změnu agresivního ruského kurzu neviděl.

Z Putinova projevu bylo podle Ashe patrné, že Putin nehodlá v otázce Ukrajiny ustoupit ani o krok. „Přitom mu musí být jasné, že žádný ukrajinský politik nemůže souhlasit s mírovou dohodou, kterou navrhuje Rusko. To znamená, že by Ukrajina nevstoupila do NATO ani EU, distancovala by se od Majdanu a souhlasila by s tím, že Krym zůstane Rusku,“ jmenuje Ash a dodává, že souhlasit s něčím takovým by pro Porošenka, Jaceňuka a spol. znamenalo politickou sebevraždu.

„Putin apeloval na ruský národ, aby se připravil na příští dva roky strádání. Tradičně ruský prezident ze všech obtíží obviňoval expanzivní Západ. Neměl jsem po vyslechnutí jeho projevu dojem, že by on byl tím mužem, který dokáže změnit politické či ekonomické směřování země. Byť hovořil o potřebě diverzifikace. Vyjádření o potřebě provedení reforem se objevovala už dříve, ale všichni víme, jak to nakonec v předchozích patnácti letech vypadalo v praxi,“ zůstává Ash skeptický.

Ash je přesvědčen, že problémy ruské ekonomiky jsou mnohem vážnější a za její současnou nepříznivou situaci nemohou jen sankce či pokles cen ropy. „Putin tvrdil, že z jedné třetiny jsou příčinou pádu rublu a oslabení ekonomiky sankce. Poté dodal, že dalším důvodem nepříznivé situace je i nízká cena za barel ropy. Spojené státy a Saúdská Arábie se tak prý snaží potrestat Rusko a Írán. Já si ale osobně myslím, že pravou podstatou všech problémů je nedostatečná snaha provést diverzifikaci ekonomiky. Ostatně bývalý ministr financí Alexej Kudrin po tomto kroku marně volal několik let. Jeho názory byly ignorovány a nakonec byl odvolán,“ píše Ash.

Ash uznává, že některé obtíže jsou způsobeny snížením ceny ropy, ale poukazuje na to, že Rusko se potápí i kvůli chybám ruské vlády. Za jednu z nich považuje zákaz dovozu potravin z Evropské unie. „Zvyšuje se tak inflace a Rusko tak vysílá velmi negativní signál zahraničním investorům. Klesající investice potom v konečném důsledku zapříčiní nízký růst ekonomiky,“ vysvětluje Ash. Za další chybu považuje i rozhodnutí nepoužívat devizové rezervy na ochranu rublu, což prý urychlilo jeho pád v tomto týdnu. „Když čelíte krachu měny, je zapotřebí nasadit všechny možné prostředky,“ tvrdí Ash.

Ruská centrální banka (RCB) se podle Ashe chovala jako vlak, který se pomalu řítí do neštěstí, aniž by se někde projevila snaha nejhoršímu scénáři zabránit. Navíc se ukázalo, že RCB není nezávislým subjektem, ale koná na příkaz Kremlu. „Od Ruské centrální banky bych čekal rozhodně víc. Za příliš šťastné nepovažuji ani použití takového množství rezerv a rozhodnutí o tak obrovském zvýšení úrokových sazeb. RCB tak ukázala, že ji zajímá především to, jak se bude vyvíjet popularita ruského prezidenta,“ kritizuje Ash.

Vedle toho komentátor poukazuje na slabé podnikatelské prostředí, nedostatečnou ochranu vlastnických práv, absenci právního státu, korupci a byrokracii. „Zahraniční investoři prostě nevěří tomu, že jsou v bezpečí před akvizičními snahami Putinova režimu. Odliv zahraničního kapitálu se tak letos patrně zdvojnásobí na 130 miliard dolarů,“ nachází Ash další negativní aspekty ruského podnikatelského prostředí. Putinovy vize o euroasijské unii, jež by konkurovala EU, prý selhaly. Ruský prezident se tak dle Asheova mínění musí uchylovat k podpoře nacionalismu, obviňování Západu, cizinců a pokusu o expanzi na území ruských sousedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…