Za prodej pančovaného alkoholu může Benda, naznačil John

19.09.2012 21:17

Poslanci Věcí veřejných jsou pobouřeni tím, že byla na návrh poslance ODS Marka Bendy z jednání Poslanecké sněmovny stažena novela trestního zákoníku, jelikož podle nich mohl jednoduchý pozměňující návrh pomoci policii v boji s černým trhem s alkoholem. Ve středu to uvedl předseda VV Radek John.

Za prodej pančovaného alkoholu může Benda, naznačil John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

"Mohli jsme v rámci projednávání velmi jednoduše rozvázat ruce policii. Mohli jsme přijmout pozměňovací návrh, který už je připraven a který dává policii nové pravomoci," řekl John. Opatření navrhované Věcmi veřejnými by určovalo, že trestná je i příprava trestného činu krácení daně, pokud probíhá ve spolupráci nejméně tří osob, nebo by vznikla škoda větší než 500 tisíc korun. "Marek Benda dlouhodobě bojuje proti zákonu o přípravě trestného činu krácení daně. Proč tomu tak je, to se musíte optat jeho," uvedl pro tn.cz Radek John.

Úprava by tak směřovala především na organizované skupiny, které při přípravě trestných činů jsou jen velmi těžko postižitelné. "Policie má často signály, ale nemůže konat," dodal k současné situaci John s tím, že by tak policie už mohla zasáhnout ve stadiu, kdy zločinecké skupiny chystají suroviny či organizují stáčírny. Také by to podle něj zabránilo výrazným daňovým únikům.

Druhým klíčovým bodem novely je podle předsedy VV umožnit orgánům činným v trestním řízení využití odposlechů. "Policie se často dostane ke koncovému článku mafie, najde místo, kde se prodávají nelegální cigarety a pančovaný alkohol, ale nemá prostředky na to, aby se dostala od drobných prodejců k hlavě mafie," vysvětlil John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …