Za rok nás bude levice terorizovat všechny, šílela Pajerová. Klaunská vložka, padla odpověď

11.04.2013 19:31

Na brífinku k odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana bylo jasně řečeno, co stojí za jeho koncem v čele ústavu – šlo o „úlitbu“ od ČSSD komunistům za koalice vzniklé po krajských volbách, případně jde o „předplacení“ spolupráce těchto dvou partají po parlamentních volbách. S tím ale ani jedna strana nesouhlasí.

Za rok nás bude levice terorizovat všechny, šílela Pajerová. Klaunská vložka, padla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

„Nikdo od nás o tom nejednal s komunisty, to je vyloučeno,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podobně hovoří i poslankyně za KSČM Marta Semelová. „O žádné dohodě nevím,“ potvrdila Zaorálkova slova.

Když tedy žádná dohoda nevznikla, co je podle levice za takovými slovy odvolaného ředitele ÚSTR Daniela Hermana? „V celé této tiskové konferenci nešlo o ÚSTR,“ míní Zaorálek, který brífink sledoval. Podle něj je za tím spíše ODS a pravicové strany. „Zahájili politický boj, kde se antikomunismus stává poslední baštou,“ dodává.

Nic jiného než chytat se antikomunistického boje jim prý ani nezbývá. „Je to jakási strategie v době, kdy pravice slábne,“ poukázal na volební průzkumy. Podle toho posledního, který vypracovala agentura SANEP, ODS oslabila o další procento a byla by dokonce pod deseti procenty.

„Ta politizace je vidět. Děje se to před očima všech,“ upozorňuje místopředseda ČSSD. Jako příklad uvedl tiskovou konferenci ODS, kde hovořil předseda poslaneckého klubu Marek Benda. Přečetl prý stejnou větu o předávání klíčů, jakou následně četl i Daniel Herman. „Je to dílem groteska a dílem absurdita zároveň,“ míní Zaorálek.

Já málem dostala mrtvici

Na konci brífinku také hovořila členka Hermanova poradního kolegia Monika MacDonagh- Pajerová. Ta ve svém emotivním vystoupení poukázala na konkrétní jména radních, kteří jsou prý spojeni s ČSSD. Jde o Lukáše Jelínka, Jana Bureše či Michala Uhla.

„Vydírají, ironicky se posmívají, urážejí ředitele této instituce, a to už od ledna tohoto roku,“ stěžovala si Pajerová. A ukázala i na konkrétní sociální demokraty. „Lubomír Zaorálek mi už na podzim loňského roku řekl, že ÚSTR je špinavá, hnusná instituce, kterou je potřeba vymést. Jiří Dienstbier mi řekl, že ústav neměl nikdy vzniknout," vyjmenovávala.

Podle ní se ČSSD chová, jako by už vyhrála volby. Dosadí si "svou" ředitelku a pak nastane personální čistka. Upozornila také na spolupráci sociálních demokratů s KSČM. „A není náhodou, že v radě je Michal Uhl, přítel Jiřího Dienstbiera, který s ním spolupracoval na dvou kampaních,“ spojila jména Pajerová.

Další, kdo odvolání Hermana podpořil, byla i radní Petruška Šustrová. Tu s ČSSD Pajerová zatím nespojuje. „Mě se už půl roku někdo pořád ptá, co se stalo s Petruškou Šustrovou, kterou jsme znali jako normálního, slušného člověka,“ vyprávěla členka poradního kolegia.

Lidé, kteří Hermana odvolali, jsou podle ní amatéři, straničtí kádři a diletanti. Od ledna prý na ústavu od nich poslouchali, že před rokem 1989 zde nebyla žádná totalita. „Já myslela, že z toho dostanu mrtvici,“ přeskakoval hlas Pajerové. Také projevila starost o zdraví předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové, která by prý rozrušení ze současného dění nemusela přežít.

Řídila tři lidi a řidiče

Z nástupkyně Hermana také není příliš nadšená. "Já jsem včera marně hledala, kdo je paní Pavla Foglová," smála se Pajerová ironicky s tím, že nová ředitelka nemá téměř žádné zkušenosti. "Řídila české centrum ve Varšavě, což jsou dvě místnosti, tři lidi a řidič," uvedla o ní. „Tato paní Foglová, která přeložila tři nebo čtyři knihy z polštiny, se zřejmě zná s paní Šustrovou, která také překládá z polštiny,“ pokračovala. Její jmenování je o to paradoxnější, že dosavadnímu řediteli bylo vyčítáno právě to, že nebyl historikem. "Škoda, že nežije Václav Havel, to je absurdní, jak z jeho her," pokračovala v sarkasmu.

„Pokud se veřejnost neprobere, tak za rok tohle máme všude,“ varovala dále. "My budeme jako na Slovensku za Mečiara a celá Evropská unie se na nás vykašle," uzavřela chmurnou vizi.

Hysterie a snaha o novou sametovou revoluci

„Je to hysterická, komická vložka,“ okomentoval její slova Zaorálek pro ParlamentníListy.cz. „Je to pokus vyvolat novou sametovou revoluci, protože co kdyby ČSSD vyhrála,“ dodal.

Slova Pajerové kritizuje i poslankyně Semelová. „Nebudu dopředu nic hodnotit, ale určitě takováto slova odmítám,“ řekla ParlamentnímListům.cz k varování Vladimírem Mečiarem. Ona sama považuje ÚSTR za nadbytečný, podle ní by se peníze, které se na ústav dávají, daly využít jinak a lépe.

ODS si ale stojí za spojením rady ÚSTR s ČSSD – jak totiž Herman a jeho podporovatelé tvrdí, právě někteří radní jsou spojeni se sociálními demokraty, konkrétně například Michal Uhl nebo Lukáš Jelínek.

Téma je to stále živé

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky je takové spojení, i s komunisty, nebezpečné. „Pevně věřím, že ČSSD nedosáhne toho, aby shromažďování, evidence a studium dokumentů z totalitních dob bylo zastaveno,“ říká senátor za ODS. „Toto téma stále ještě je živé a máme se s čím vyrovnávat,“ dodal ParlamentnímListům.cz.

Názory Lubomíra Zaorálka a senátora Jiřího Dienstbiera, že jde akorát o strategii ODS, odmítá. Jestli se Dienstbier nezajímá o antikomunismus, tak on ano. Téma je to stále aktuální. „Mohu říct, že jeho výrazně levicové názory jsou na druhé straně než mé,“ dodává.

Radní Hermanovi vytýkali především způsob, jakým instituci řídil, a také údajně chaotickou digitalizaci dokumentů. Odvolaný ředitel ale s rozhodnutím nesouhlasí, a právě proto uspořádal brífink, kde chtěl některé názory ozřejmit.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se i sám brífinku zúčastnil. „Nebylo to standardní odvolání, proto jsem byl pana Hermana podpořit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Případnou politickou motivaci Hermanova odvolání nechce příliš hodnotit. „Říkali to lidi, kteří s tím ústavem žijí mnoho měsíců, někteří dokonce let,“ potvrdil ji ale nepřímo.

Co se týče příštích parlamentních voleb, není ještě jasné, jak dopadnou, ačkoliv průzkumy zatím sázejí na levicovou vládu. Bělobrádek nechce předjímat. „To, že sociální demokraté mají výraznou afinitu ke komunistům, prokázali po krajských volbách, když utvořili koalice,“ poukázal však.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…