Za „totáče“ nebylo tak špatně jako dnes. Mladý komunista si vzal na pomoc čísla

16.12.2014 17:45

Polemizovat s většinou českých médií, která vytrvale opakují fráze o tom, jak předlistopadový československý režim špatně hospodařil, se rozhodl za pomoci konkrétních statistických čísel člen Okresního výboru KSČM ve Vyškově Daniel Herman. V článku, publikovaném na serveru ParlamentníListy.cz, tak věcně podloženými argumenty vyvrací některá tvrzení antikomunistického webu.

Za „totáče“ nebylo tak špatně jako dnes. Mladý komunista si vzal na pomoc čísla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Seminář pořádala KSČM

Tak například tabulka, uvedená na webu zakomunistu.cz je podle Hermana neprofesionální a manipulativní, protože v ní chybějí položky, které v dnešní době stojí víc než za komunismu. „Tabulka ignoruje vývoj inflace, nezohledňuje technologický pokrok, v jehož důsledku se některé výrobky zlevňují. Třeba nájem je něco, bez čeho se neobejdete, kdežto bez magnetofonu ano,“ argumentuje s tím, že z luxusního zboží, kterým dříve bývala elektronika, se díky technologickému pokroku stalo zboží spotřební.

V minulém režimu bylo nájemné symbolickou položkou

Mladý komunistický politik poukazuje na to, že v tabulce na antikomunistickém webu není uveden nájem ani ceny bytů či průměrných nákladů na hypotéku, které pro sociálně slabší vrstvy představují největší finanční zátěž. „V minulém režimu bylo nájemné symbolickou položkou a získat bydlení nebylo tak složité jako dnes,“ uvádí s tím, že tabulka zcela pomíjí povinnosti platit si dnes sociální, důchodové a zdravotní pojištění.

Celý text ZDE

Herman upozorňuje, že za socialismu se ceny nájemného za byt pro dělníky s rodinou pohybovaly kolem 5 procent až 10 procent z platu. Jako konkrétní příklad uvádí cukrovar v Němčicích, kde nájemné za podnikový byt činilo 100 Kčs, za nepodnikový byt v Brně činil nájem bytu bez inkasa 200 Kčs, s inkasem 280 Kčs.

Nyní se ceny nájmů pohybují mezi 30 až 70 procenty celkové výše platu

„V kapitalismu, tedy v roce 2014, se ceny nájmů pro dělníky s rodinou pohybují kolem 30 procent až 70 procent z platu (dělník v menším městě z platu 12.000 Kč zaplatí 6.500 Kč až 8.000 Kč). V Praze může mít dělník výplatu kolem 25.000 Kč, zato položka nájemného se pohybuje kolem 14.000 Kč a výše,“ uvádí komunista Herman.

Srovnání cen nových bytů v roce 1970 a v tomto roce, ale také srovnání celé řady dalších pozoruhodných ekonomických ukazatelů „za totáče“ a v současnosti, najdete v celém Hermanově článku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…