Za toto kníže Schwarzenberg svého blízkého spolupracovníka nepochválí. Hovořil o EU a vůbec z toho nevyšla hezky

02.12.2015 19:22

Bezpečnostní analytik Tomáš Pojar, někdejší český velvyslanec v Izraeli a pravá ruka Karla Schwarzenberga na ministerstvu zahraničí, usedl do křesla hosta středečního Interview ČT24. Hned v úvodu se vysmál Evropské unii. Nit suchou nenechal mimo jiné na kvótách pro uprchlíky nebo na počínání států EU v Libyi. EU navíc politicky útočí na svého jediného reálného spojence v regionu – Izrael. Podle Pojara nesmyslně. Zkrátka všechno špatně.

Za toto kníže Schwarzenberg svého blízkého spolupracovníka nepochválí. Hovořil o EU a vůbec z toho nevyšla hezky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

V první řadě se Pojar vyjádřil k „přestřelce“ mezi EU a Izraelem. Unie teď chce označovat židovské výrobky, čímž vyhrocuje vztahy, ale podle analytika to nesmíme přeceňovat. „Evropská unie nehrála zásadní roli, zásadní roli hrát nebude a tato přestřelka povede jen k tomu, že bude hrát ještě menší roli než dosud,“ shrnul Pojar. Nemluvě o tom, že si Evropa všímá údajně zlého Izraele, ale nevidí, co se děje na Krymu a jinde.

„Politici v EU žijí v bublině, ve které si myslí, že spor mezi Izraelci a Palestinci je tím nejdůležitějším, co se na Blízkém východě děje, jenže tak to není. Některé evropské kruhy trpí obsesí ve vztahu k Palestincům a Izraelcům, ale neřeší, co se děje v Sýrii a jinde,“ kroutil hlavou před kamerou host.

„Je to to samé, jako když EU chtěla řešit uprchlickou krizi kvótami, které nefungují, nebudou fungovat, a je to jen prázdné technicistní řešení, kterým EU ztratila spoustu času. Kdyby stejně velké množství času věnovala skutečnému řešení uprchlické krize hned v jejím zárodku, udělala by lépe,“ shrnul Pojar. Pokud Slovensko a Maďarsko neuspějí se svou žalobou proti kvótám, ty stejně nebudou fungovat.

Vztah Izraele a Islámského státu

EU v podstatě v regionu ničí svého jediného spojence, demokratický stát západního typu a je to špatně. Ale není to jediná chyba EU. Stačí se podívat do Libye, kde zasahovaly západní státy, a podívejme se, jak to tam vypadá dnes. „Nehájím Kaddáfího, ale on v určitém okamžiku začal spolupracovat se Západem, vzdal se řady zbrojních programů a stejně byl svržen.“

Hlavním nepřítelem Izraele v regionu je Írán, Islámský stát si Izraele příliš nevšímá. Hrozbu pro něj představují spíše šíitské režimy v Damašku, Bagdádu a tak podobně. „A Izrael doufá, že se tito nepřátelé Izraele budou co nejdéle potýkat mezi sebou v Sýrii, protože jinak by se mohli obrátit proti Izraeli,“ doplnil Pojar.

S Tureckem musíme spolupracovat, ale ne zadarmo

Někdejší diplomat se vyjádřil i k roli Turecka k uprchlické krizi. „Turecko je částečně politickým státem a v jeho silách je zasáhnout v uprchlické krizi. EU by tedy měla s Tureckem spolupracovat, ale uzavřené dohody by měly být vyvážené. Podle Pojara to nemůže být tak, že EU bude jen platit a Turecko jen bohatnout.

V obecné rovině ale bude dobře, když se Unie s Tureckem ekonomicky sblíží, byť vstup Turecka do EU je velmi vzdálenou budoucností, pokud k němu vůbec kdy dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…