Za určitých okolností podpoříme koalici v Praze, vyslali důležitý vzkaz Piráti

13.10.2014 17:10

Členové České pirátské strany jsou v Praze za určitých podmínek ochotni tolerovat možnou koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice složené ze Strany zelených, KDU-ČSL a STAN. Pro její zvolení ale ruku nezvednou, řekl nově zvolený zastupitel Mikuláš Ferjenčík. Piráti jsou jako nováčci v zastupitelstvu se svými čtyřmi mandáty žhavým želízkem v ohni. Bez jejich podpory by totiž vznikající koalice, která kopíruje vládní půdorys, měla nejtěsnější většinu.

Za určitých okolností podpoříme koalici v Praze, vyslali důležitý vzkaz Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, za ním s 16 křesly skončila v metropoli dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získali stejně jako Piráti čtyři křesla.

Vzhledem k rozložení sil nemá vítězné ANO snadnou vyjednávací pozici. Koalice na půdorysu vlády se po sérii schůzek zatím jeví jako nejpravděpodobnější. Měla byl ale jen většinu 33 hlasů. ANO se proto poohlíží po dalším spojenci a jako nejpřijatelnější vychází právě Piráti. Ti v neděli řekli, že nepodpoří radu, v níž by měli sedět ODS, ČSSD nebo komunisté. Na tom dál trvají, ovšem jsou ochotni přistoupit ke „gentlemanské dohodě“.

Podle Ferjenčíka by se mohlo jednat o podobnou spolupráci, jakou měla dosud vyjednánu vládnoucí TOP 09 s ČSSD. Piráti by si stanovili, pro které materiály s koalicí budou hlasovat a které jsou pro ně nepřijatelné. Za nepřijatelné přitom označil mimo jiné v minulosti zvažovanou stavbu turniketů v metru.

Podle Pirátů by ale nejlepší byla menšinová rada složená z ANO a Trojkoalice s podporou Pirátů a ČSSD, nebo spojení ANO a TOP 09. Takové spojenectví ale dvě nejsilnější pražské strany předem odmítly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…