Za zápůjčku Slovanské epopeje zaplatí Čína Praze 2,7 milionu korun

11.06.2016 9:56

Za plánovanou zápůjčku Slovanské epopeje zaplatí Čína Praze zhruba 2,7 milionu korun (100 000 eur). Čínská strana se zároveň zaváže k úhradě nákladů spojených s přesunem a balením pláten a s jejich pojištěním. Vyplývá to z návrhu memoranda, jehož text má ČTK k dispozici. V Praze bude legendární Muchovo dílo k vidění do konce roku.

Za zápůjčku Slovanské epopeje zaplatí Čína Praze 2,7 milionu korun
Foto: red
Popisek: Slovanská epopej v Praze

Výstava kolekce obrazů v Číně bude následovat po japonském turné a odehraje se od poloviny roku 2017 do poloviny roku 2018. Ve výstavním plánu Slovanské epopeje je navíc nově zařazena cesta do Pekingu. Z Číny by se pak obrazy mohly přemístit na výstavy v Jižní Koreji a v USA. Kdy se epopej vrátí do Česka, zatím není jasné.

Kromě dvacítky velkoplošných pláten, které jsou nyní vystaveny ve Veletržním paláci v Praze, pojede na turné další zhruba třicítka Muchových děl jak ze sbírky Galerie hlavního města Prahy, tak z dalších veřejných i soukromých sbírek, píše se v materiálech určených pražským radním.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek. Dílo se za velké mediální pozornosti v roce 2012 přestěhovalo do Prahy z Moravského Krumlova, kde bylo desítky let vystaveno na tamním zámku. Plátna podle malířova odkazu patří Praze. Příbuzný malíře John Mucha s plánovaným turné nesouhlasí a podal kvůli tomu na Prahu žalobu.

Legendární cyklus pláten věnoval Mucha Praze pod podmínkou, že pro dílo vybuduje samostatnou výstavní síň. To se ale nestalo, plátna jsou v Národní galerii vystavena provizorně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…