Zabitý novinář Kuciak: Veliké nejasnosti. Možná je to celé úplně jinak

03.05.2018 12:41

Před dvěma měsíci otřásla Slovenskem vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Spekulace ohledně motivu dvojnásobné vraždy neutichají. Redakční kolega Kuciaka Marek Vagovič ale ve světle nového videozáznamu přichází s něčím, co teorii o nájemné vraždě na objednávku mafie zpochybňuje. Údajný vrah totiž na pořízeném videu vykazuje neodpovídající chování.

Zabitý novinář Kuciak: Veliké nejasnosti. Možná je to celé úplně jinak
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná stávka studentů v Ostravě na Masarykově náměstí

Známý investigativní novinář Marek Vagovič již dva měsíce pátrá po skutečných příčinách smrti svého blízkého kolegy. Ve svém komentáři „S mafiou sa nevyjednáva. Treba ju izolovať“ píše, že ani ministerské rošády nebo výměny policejních úředníků nic neřeší. Marka Vagoviče přitom nelze podezírat z nějaké přílišné lásky vůči expremiérovi Robertu Ficovi, koneckonců v roce 2016 o něm napsal knihu „Vlastnou hlavou: Ako Fico predal krajinu oligarchom“, kde poukazuje na nesrovnalosti za vládnutí předsedy strany SMER-SD.

Anketa

Obáváte se vypuknutí světové války?

86%
hlasovalo: 6538 lidí

V komentáři ale zaznívá jedna, pro vyšetřování případu zcela zásadní věta: „Vieme len to, že polícia má kamerový záznam, na ktorom je potenciálny vrah. A že bol zrejme v obci Veľká Mača viackrát po sebe.“

V dřívější verzi článku on-line deníku Aktuality.sk přitom věta zněla jinak – že vrah byl dle kamerových záznamů vícekrát přímo v domě Jána Kuciaka. 

Chodil by ale nájemný vrah na místo činu opakovaně? Slovenská policie záběry momentálně analyzuje, je ale jasné, že pokud se vrah přímo do inkriminovaného domu vracel, boří to dosavadní teorie. Doposud se hovořilo o profesionálním zabíjákovi, který přišel, chladnokrevně popravil dvě osoby a zmizel. To koneckonců stálo také v pozadí demise premiéra Fica, kterého po dlouhých tahanicích nahradil kabinet Petra Pellegriniho. K odstoupení Roberta Fica tehdy výraznou měrou pomohly masové demonstrace i tlak ze strany prezidenta Andreje Kisky. Nyní je ale možné, že všechno bylo jinak.

Opakovaný návrat na místo činu je totiž chováním blízkým spíše vykradačům, kteří si chodí vytipovat budoucí kořist. Identifikace pachatele nicméně podle Vagoviče bude obtížná, neboť policie se dopustila řady procesních chyb. Na místo činu nepřivolala soudního lékaře ani prokurátora. Pachateli na záznamu z kamery není vidět do obličeje. Nedaleký les prohledala až měsíc po vraždě, kdy to již bylo takřka zbytečné. Pozitivem podle Vagoviče zůstává alespoň vznik mezinárodního vyšetřovacího týmu. Stalo se tak ale s dvouměsíčním zpožděním, což vrahovi dává šanci zamést stopy. Vagovič také s obavami sleduje, zda slovenská policie poskytne zahraničnímu týmu potřebnou součinnost.

Ohledně celého případu má dlouhodobě pochybnosti i bezpečnostní analytik a novinář Milan Žitný. Ten kritizoval prezidenta Andreje Kisku za to, že se „přiklonil na stranu ulice“. Kiska podle něj nerozumí politice, ani slovenské ústavě. Zmínil také chybu, které se podle něj dopustil Robert Fico ve chvíli, kdy na tiskové konferenci spojil Andreje Kisku s miliardářem Georgem Sorosem: „Premiér jednoznačně, česky řečeno, ujel, utrhnul se. Dá se říct, že ta jeho reakce byla podrážděná právě kvůli té iniciativě prezidenta, která už byla mimo ústavní rámec. A džin už je vypuštěn z lahve,“ řekl k tomu Žitný. Podle něj je navíc od začátku jasné, že za vraždou Jána Kuciaka nestojí mafie. V posledním Kuciakově článku, který zůstal nedokončený, totiž nejsou žádné nové informace, které by mafiány ohrozily. Hned od začátku bylo jasné, že za tím nestál organizovaný zločin, Italové. To, co chtěl publikovat Ján Kuciak a co pak bylo zveřejněné, nebylo prakticky nic nového. Bylo to známé od září 2016. Když se pak objevily informace o tom, jak vypadalo místo činu, bylo jasné, že to neudělal žádný profesionál,“ podotkl Žitný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…